Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: ZIEMLEWSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Wpływ trzymiesięcznej kompleksowej kuracji odchudzającej na modyfikację zachowań żywieniowych otyłych kobiet.
Tytuł angielski: The influence of the 3 month weight reducing treatment on eating behaviour in obese women.
Autorzy: Olszanecka-Glinianowicz Magdalena, Zahorska-Markiewicz Barbara, Skubacz Małgorzata, Żurakowski Aleksander, Ziemlewska Monika, Żak Agnieszka
Źródło: Wiad. Lek. 2002: 55 (9/10) s.547-553, tab., bibliogr. 23 poz., sum.
Sygnatura GBL: 301,774

Typ dokumentu:
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Skuteczność kuracji odchudzającej i utrzymanie osiągniętej w jej wyniku masy ciała zależy w dużej mierze od zmiany upodobań żywieniowych pacjentów, którą można uzyskać w wyniku edukacji żywieniowej oraz poprzez zmianę samooceny pacjenta. Celem pracy była ocena zmiany zachowań żywieniowych otyłych kobiet poddanych 3-miesięcznej kompleksowej grupowej kuracji odchudzającej prowadzonej pod kontrolą lekarzy, dietetyka i psychologa. Uzyskano średnio 9,1 proc. redukacji masy ciała. Statystycznie znamiennie obniżył się w diecie badanych odsetek tłuszczów zwierzęcych, a wzrósł odsetek węglowodanów złożonych (owoce, warzywa) oraz niskotłuszczowych produktów białkowych. Zmianie struktury diety towarzyszyło znamienne statystycznie obniżenie preferencji w kierunku węglowodanów prostych i tłuszczów zwierzęcych oraz produktów białkowych. Efektem 3-miesięcznej kompleksowej, grupowej kuracji odchudzającej była nie tylko redukcja masy ciała, ale również modyfikacja zachowań żywieniowych badanych pacjentek. Uzyskanie korzystnej zmiany preferencji żywieniowych i odzwierciedlenie jej w faktycznie spożywanych posiłkach rokuje długotrwały efekt przeprowadzonej kuracji. Optymalizację wyników kuracji odchudzającej można osiągnąć przez terapię grupową z zastosowaniem edukacji żywieniowej i psychoterapii.

    stosując format: