Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: WNOROWSKI
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Wpływ diety z różną zawartością soli na wydolność aerobową i wielkość poboru tlenu na poziomie progu anaerobowego.
Tytuł angielski: Effect on aerobic capacity and on oxygen consumption at an anaerobic thresholdof diets containing different levels of sodium chloride.
Autorzy: Szyguła Zbigniew, Wnorowski Jerzy, Pilch Wanda, Maciejczyk Marcin, Wątroba Janusz
Źródło: Nowiny Lek. 2002: 71 (6) s.318-321, il., tab., bibliogr. 11 poz., sum.
Sygnatura GBL: 310,004

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • medycyna sportowa

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna
  • praca doświadczalna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • płeć męska
  • dorośli 19-44 r.ż.

    Streszczenie polskie: Wstęp.Nadmierne spożywanie chlorku sodu uważane jest za główny czynnik ryzyka rozwoju choroby nadciśnieniowej, dlatego też spożywanie mniejszych ilości tego związku zalecane jest zarówno w leczeniu, jak i w prewencji choroby nadciśnieniowej. W dostępnej literaturze znaleźć można jednakże niewiele informacji na temat wpływu obniżonej lub zwiększonej zawartości soli kuchennej w diecie na możliwości wysiłkowe człowieka. Cel pracy. Ocena wpływu diety z różną zawartością chlorku sodu (NaCl) na wydolność aerobową człowieka. Metodyka. U 11 zdrowych mężczyzn, podczas testu wysiłkowego ze stopniowo narastającym obciążeniem, trzykrotnie obserwowano wpływ różnych ilości NaCl na poziom VO2. Analizując wskaźniki oddechowe, uzyskane przy poszczególnych obciążeniach, wyznaczono TDMA i VO2max. Przed I próbą dieta badanych była niezmieniona - średnia wartość kaloryczna przyjmowanych pokarmów wynosiła ok. 2800 kcal/dobę, a zawartość NaCl w diecie ok. 6,8 g/dobę. Próbę II poprzedziło spożywanie przez nich dodatkowo 8 g NaCl dziennie przez 3 dni, a próbę III - stosowanie przez 3 dni diety niskosolnej (1,3 g/dobę). Wyniki. Najwyższe wartości VO2 max (55,88 ń 7,09 ml/kg/min), czasu pracy (17,45 min) i czasu osiągnięcia progu TDMA (12,18 min) zaobserwowano po diecie wysokosolnej, zaś najniższe wartości VO2max (48,94 ń 4,36 ml/kg/min), czasu pracy (15,75 min) i czasu osiągnięcia TDMA (9,88 min) odnotowano po diecie niskosolnej. Wniosek. Z przeprowadzonych badań wynika, że ograniczenie ...

    Streszczenie angielskie: Introduction. High sodium intake is thought to increase the risk of high blood pressure. Therefore, a reduction in sodium chloride intake is advised, in both the treatment and prevention of hypertension. However, there is insufficient literature available on the subject of the influence of low or high salt intake on physical performance in humans. Purpose. The aim of our study was to assess the influence of diets with a varied NaCl content on human aerobic physical performance. Methods. Changes in VO2 were examined in 11 men who performed an exercise test to exhaustion. Analysis of ventilatory indices at certain levels of workload lead to the determination of TDMA and VO2max. During phase I the test was carried out with the same diet content. The mean calorific value of the daily diet was 2800 kcal and the aomunt of NaCl in the diet was about 6.8 g/d. Prior to engaging in phase II of the exercise test, participants were given diets containning 8 g NaCl per day for 3 consecutive days. Finally, prior to engaging in phase III of the test, a low sodium diet was administered (1.3 g/24 hr). Results. The highest VO2max values (55.88 ń 7.09 ml/kg/min), test duration (17.45 min) and time of reaching TDMA threshold (12.18 min) were observed at phase II. However, the lowest VO2max values (48.94 ń 4.36 ml/kg/min), duration (15.75 min), and time of reaching TDMA (9,88 min) were observed under phase III conditions. Conclusion.Based on the above results we conclude that a reduced ...

    stosując format: