Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: WASEK
Liczba odnalezionych rekordów: 4



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/4

Tytuł oryginału: Zawartość olejku eterycznego i jego skład a aktywność antyoksydacyjna różnych próbek kwiatów lawendy.
Tytuł angielski: The content and composition of essential oil and antioxidant capacity of different lavender samples.
Autorzy: Nartowska Jadwiga, Wasek Marek, Kazanecka Jolanta, Wierzbicka Anna
Źródło: Farm. Pol. 2002: 58 (20) s.958-961, il., tab., bibliogr. 11 poz., sum. - 2 Sympozjum Naukowe pt. Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie Warszawa 19-20.04. 2001
Sygnatura GBL: 310,851

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • farmacja

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem
  • praca doświadczalna

    Streszczenie angielskie: The examination of antioxidant potential with EPR method revealed considerable differences in radical scavenging capacity of Lavender flowers coming from various produces. There was no relationship between the content of the oil in examined samples and their antioxidant capacities. Oil content in particular samples was from 1,13 to 5,5 p.c. v/m. GCMS method proved significant differences in the composition of the examined oils.


    2/4

    Tytuł oryginału: Aktywność antyoksydacyjna a zawartość polifenoli w wybranych kwiatach i owocach.
    Tytuł angielski: Antioxidant potential and polyphenols contents in chosen flowers and fruits.
    Autorzy: Nartowska Jadwiga, Wasek Marek
    Źródło: Farm. Pol. 2002: 58 (20) s.962-965, il., tab., bibliogr. 15 poz., sum. - 2 Sympozjum Naukowe pt. Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie Warszawa 19-20.04. 2001
    Sygnatura GBL: 310,851

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • farmacja

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem
  • praca doświadczalna

    Streszczenie angielskie: The results of epidemiological examination pointed beneficial influence of the diet rich in natural antioxidants onto the whole population health. Polyphenols - flavonoids, anthocyanins appearing in natural healing products have an important contribution in antioxidant potential. Using EPR method it was found that among following herbs: Malvae arboreae flos, Cyani flos, Malvae flos, Hibisci flos and Sambuci fructus the strongest antioxidant capacity exhibits Malvae arborea flos and the least of all Sambuci fructus.


    3/4

    Tytuł oryginału: Porównanie aktywności antyoksydacyjnej oraz zawartości związków czynnych w herbatach czarnych i zielonych różnych gatunków, otrzymywanych z liści Camellia sinensis L. oraz w herbatach ziołowych Yerba Mate i Rooibos Tea.
    Tytuł angielski: The comparison of antioxidant activity and the content of active constituents in different brands of black and green teas as well as in Yerba Mate and Rooibos Tea.
    Autorzy: Nartowska Jadwiga, Wasek Marek, Białek Agnieszka, Bogusiak Agata, Grabarska Magdalena, Ilczuk Anna, Izbicki Łukasz, Klemens Jacek, Kopeć Ilona, Kowalczyk Paweł, Olędzki Paweł, Skibińska Joanna, Staszewska Bogusława, Strzelecka Monika, Sut Ewa, Ścisłowska Anna, Tyrcha Piotr, Wierzbicka Anna, Woźniak Aleksandra, Żabiński Jerzy, Żemajtys Magdalena
    Źródło: Farm. Pol. 2002: 58 (20) s.965-971, il., tab., bibliogr. 20 poz., sum. - 2 Sympozjum Naukowe pt. Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie Warszawa 19-20.04. 2001
    Sygnatura GBL: 310,851

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • farmacja

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem
  • praca doświadczalna

    Streszczenie angielskie: EPR method was used to examine on antioxidant activity of black & green teas and also of herbal "teas" so popular in Poland. The content of specific polyphenols - tannins, flavonoids, anthocyanins, procyanidins, phenolic acids and alkaloid - caffeine were determined in examined teas. It was found that following teas possess the strongest antioxidant qualities: Stassen Zielona, Qualitea Natural Green, Zielona z Dalekiego Wschodu, Czarna Cejlońska and Lipton. The largest amount of caffeine was found in: Czarna Cejlońska, Zielona z Dalekiego Wschodu, "Karadeniz" Czarna Turecka, Tetley Earl Grey and Stassen Zielona.


    4/4

    Tytuł oryginału: Potencjał antyoksydacyjny syropów funkcjonalnych.
    Tytuł angielski: Antioxidant potential of functional syrups.
    Autorzy: Wasek Marek, Wawer Iwona, Tudruj Teresa
    Źródło: Farm. Pol. 2002: 58 (20) s.971-973, il., tab., bibliogr. 4 poz., sum. - 2 Sympozjum Naukowe pt. Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie Warszawa 19-20.04. 2001
    Sygnatura GBL: 310,851

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • farmacja

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem
  • praca doświadczalna

    Streszczenie angielskie: Functional syrups were tested on DPPH radical using electron spin resonance spectroscopy.

    stosując format: