Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL
Zapytanie:
WASEK
Liczba odnalezionych rekordów:
4
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/4
Tytuł oryginału:
Zawartość olejku eterycznego i jego skład a aktywność antyoksydacyjna różnych próbek kwiatów lawendy.
Tytuł angielski:
The content and composition of essential oil and antioxidant capacity of different lavender samples.
Autorzy:
Nartowska
Jadwiga,
Wasek
Marek,
Kazanecka
Jolanta,
Wierzbicka
Anna
Źródło:
Farm. Pol. 2002: 58 (20) s.958-961, il., tab., bibliogr. 11 poz., sum. - 2 Sympozjum Naukowe pt. Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie Warszawa 19-20.04. 2001
Sygnatura GBL:
310,851
Hasła klasyfikacyjne GBL:
farmacja
Typ dokumentu:
praca związana ze zjazdem
praca doświadczalna
Streszczenie angielskie:
The examination of antioxidant potential with EPR method revealed considerable differences in radical scavenging capacity of Lavender flowers coming from various produces. There was no relationship between the content of the oil in examined samples and their antioxidant capacities. Oil content in particular samples was from 1,13 to 5,5 p.c. v/m. GCMS method proved significant differences in the composition of the examined oils.
2/4
Tytuł oryginału:
Aktywność antyoksydacyjna a zawartość polifenoli w wybranych kwiatach i owocach.
Tytuł angielski:
Antioxidant potential and polyphenols contents in chosen flowers and fruits.
Autorzy:
Nartowska
Jadwiga,
Wasek
Marek
Źródło:
Farm. Pol. 2002: 58 (20) s.962-965, il., tab., bibliogr. 15 poz., sum. - 2 Sympozjum Naukowe pt. Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie Warszawa 19-20.04. 2001
Sygnatura GBL:
310,851
Hasła klasyfikacyjne GBL:
farmacja
Typ dokumentu:
praca związana ze zjazdem
praca doświadczalna
Streszczenie angielskie:
The results of epidemiological examination pointed beneficial influence of the diet rich in natural antioxidants onto the whole population health. Polyphenols - flavonoids, anthocyanins appearing in natural healing products have an important contribution in antioxidant potential. Using EPR method it was found that among following herbs: Malvae arboreae flos, Cyani flos, Malvae flos, Hibisci flos and Sambuci fructus the strongest antioxidant capacity exhibits Malvae arborea flos and the least of all Sambuci fructus.
3/4
Tytuł oryginału:
Porównanie aktywności antyoksydacyjnej oraz zawartości związków czynnych w herbatach czarnych i zielonych różnych gatunków, otrzymywanych z liści Camellia sinensis L. oraz w herbatach ziołowych Yerba Mate i Rooibos Tea.
Tytuł angielski:
The comparison of antioxidant activity and the content of active constituents in different brands of black and green teas as well as in Yerba Mate and Rooibos Tea.
Autorzy:
Nartowska
Jadwiga,
Wasek
Marek,
Białek
Agnieszka,
Bogusiak
Agata,
Grabarska
Magdalena,
Ilczuk
Anna,
Izbicki
Łukasz,
Klemens
Jacek,
Kopeć
Ilona,
Kowalczyk
Paweł,
Olędzki
Paweł,
Skibińska
Joanna,
Staszewska
Bogusława,
Strzelecka
Monika,
Sut
Ewa,
Ścisłowska
Anna,
Tyrcha
Piotr,
Wierzbicka
Anna,
Woźniak
Aleksandra,
Żabiński
Jerzy,
Żemajtys
Magdalena
Źródło:
Farm. Pol. 2002: 58 (20) s.965-971, il., tab., bibliogr. 20 poz., sum. - 2 Sympozjum Naukowe pt. Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie Warszawa 19-20.04. 2001
Sygnatura GBL:
310,851
Hasła klasyfikacyjne GBL:
farmacja
Typ dokumentu:
praca związana ze zjazdem
praca doświadczalna
Streszczenie angielskie:
EPR method was used to examine on antioxidant activity of black & green teas and also of herbal "teas" so popular in Poland. The content of specific polyphenols - tannins, flavonoids, anthocyanins, procyanidins, phenolic acids and alkaloid - caffeine were determined in examined teas. It was found that following teas possess the strongest antioxidant qualities: Stassen Zielona, Qualitea Natural Green, Zielona z Dalekiego Wschodu, Czarna Cejlońska and Lipton. The largest amount of caffeine was found in: Czarna Cejlońska, Zielona z Dalekiego Wschodu, "Karadeniz" Czarna Turecka, Tetley Earl Grey and Stassen Zielona.
4/4
Tytuł oryginału:
Potencjał antyoksydacyjny syropów funkcjonalnych.
Tytuł angielski:
Antioxidant potential of functional syrups.
Autorzy:
Wasek
Marek,
Wawer
Iwona,
Tudruj
Teresa
Źródło:
Farm. Pol. 2002: 58 (20) s.971-973, il., tab., bibliogr. 4 poz., sum. - 2 Sympozjum Naukowe pt. Naturalne antyoksydanty w farmacji i medycynie Warszawa 19-20.04. 2001
Sygnatura GBL:
310,851
Hasła klasyfikacyjne GBL:
farmacja
Typ dokumentu:
praca związana ze zjazdem
praca doświadczalna
Streszczenie angielskie:
Functional syrups were tested on DPPH radical using electron spin resonance spectroscopy.
stosując format:
z abstraktem i deskryptorami
z abstraktem
z deskryptorami
skrócony