Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: WAŚKIEWICZ
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Aktywność fizyczna a wybrane czynniki ryzyka chorób układu krążenia.
Tytuł angielski: Physical activity and selected cardiovascular risk factors.
Autorzy: Sygnowska Elżbieta, Waśkiewicz Anna
Źródło: Nowiny Lek. 2002: 71 (4/5) s.260-264, il., tab., bibliogr. 11 poz., sum.
Sygnatura GBL: 310,004

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • kardiologia

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • dorośli = 65 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Cel. Ocena związku między poziomem aktywności fizycznej a wybranymi czynnikami ryzyka chorób układu krążenia, w tym sposobu żywienia. Metodyka. Przedmiotem badania była zbadana w 2001 roku reprezentatywna próba populacji Warszawy w wieku 20-74 lata (658 mężczyzn i 671 kobiet), u której zebrano informacje o wybranych cechach socjodemograficznych, poziomie aktywności, sposobie żywienia oraz zbadano poziom wybranych czynników ryzyka ChuUK. Wyniki. Grupy o dużej aktywności fizycznej charakteryzowały się korzystniejszym profilem czynników ryzyka chorób układu krążenia - niższą wartością wskaźnika BMI, niższym ciśnieniem skurczowym, niższym stężeniem triglicerydów, wyższym zaś stężeniem HDL-cholesterolu, natomiast różnice w sposobie żywienia były niewielkie. Wnioski. W badanej grupie udział osób o dużej aktywności fizycznej był niewielki. Osoby o dużej aktywności fizycznej charakteryzowały się korzystniejszym profilem czynników ryzyka ChUK.

    Streszczenie angielskie: Aim. Evaluation of the relationship between levels of physical activity and selected cardiovascular risk factors, including nutrition. Methods. The study was based on a representative sample of the Warsaw population (658 men and 671 women aged 20-74) surveyed in 2001. Information regarding sociodemographic factors, levels of physical activity and dietary habits was collected and the levels of selected cardiovascular risk factors were measured. Results. Groups with high levels of physical activity had a better profile of cardiovascular risk factors - lower BMI, systolic blood pressure, triglyceride levels and higher HDL-cholesterol levels. Dietary habits did not differ between the physical activity groups. Conclusion. In the surveyed group the percentage of those with high levels of physical activity was small. Groups with high levels of physical activity had better profiles of cardiovascular risk factors.


    2/2

    Tytuł oryginału: Stopień realizacji zaleceń na zawartość tłuszczów w diecie mieszkańców Warszawy w latach 1984-2001.
    Tytuł angielski: The achievement of recommended guidelines for fat intake in the diet of Warsaw people in the years 1984-2001.
    Autorzy: Waśkiewicz Anna, Sygnowska Elżbieta
    Źródło: Nowiny Lek. 2002: 71 (4/5) s.265-268, il., tab., bibliogr. 20 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 310,004

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • płeć żeńska
  • płeć męska

    Streszczenie polskie: Cel. Ocena stopnia realizacji zaleceń na zawartość tłuszczów oraz cholesterolu w przeciętnej racji pokarmowej mieszkańców prawobrzeżnej Warszawy w okresie od 1984 do 2001 roku. Metodyka. Przedmiotem badania były niezależne, reprezentatywne próby populacji prawobrzeżnej Warszawy zbadane w latach: 1984, 1988, 1993 i 2001. Sposób żywienia oceniono odpowiednio u 2571, 1397, 1485 i 836 mężczyzn i kobiet w wieku 35-64 lat. Wyniki. W 2001 roku w porównaniu do 1984, stwierdzono ponad 2-krotny spadek spożycia masła oraz 5-krotny wzrost spożycia margaryn. Znalazło to odbicie w zmianie składu diety: u obu płci zanotowano spadek zawartości cholesterolu, obniżenie udziału energii z tłuszczów i nasyconych kwasów tłuszczowych. Wnioski. W latach 1984-2001 stwierdzono pozytywne zmiany w ilości i jakości tłuszczów spożywanych przez badaną populację.

    Streszczenie angielskie: Aim. To evaluate the degree to which recommended dietary allowances of fats and cholesterol in the diet of Warsaw inhabitants, in the years 1984-2001, has been realized. Methods. The dietary habits of 2571, 1397, 1485 and 836 randomly selected 35-64 year men and women were assessed in the years 1984, 1988, 1993 and 2001 respectively. Results. Butter consumption in 2001 was half that in 1989 and margarine consumption showed a 5-fold increase in that time. These changes are reflected in the nutritional values of daily food intake: in both genders in both dietary cholesterol and the percentage of energy from fat and saturated fats was noted. Conclusion. Beneficial changes were observed in the pattern of fats consumed by Warsaw people in 2001 compared with that in 1984.

    stosując format: