Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: WÓJCIK-STOPCZYŃSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Mikrobiologiczna ocena koncentratów zup typu instant.
Tytuł angielski: Microbilogical assessment of instant soup powders.
Autorzy: Wójcik-Stopczyńska Barbara, Falkowski Joachim, Jakubowska Barbara
Źródło: Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (2) s.149-156, il., tab., bibliogr. 20 poz., sum.
Sygnatura GBL: 301,906

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • mikrobiologia

    Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: Przeprowadzono badania mikrobiologiczne 37 koncentratów zup instant typu "gorący kubek", dostępnych w sieci handlowej, pochodzących od czterech krajowych producentów. W badanych koncentratach nie występowały bakterie chorobotwórcze, a jakość mikrobiologiczna większości z nich była zgodna z wymaganiami określonymi w normie. Odnotowano różnice w zanieczuszczeniu mikrobiologicznym koncentratów różnych producentów.

    Streszczenie angielskie: The microbiological conditions of instant soup powders purchased in retail network has been assessed. The study included 37 instant soups (8 types) manufactured by four Polish companies. The microbiological quality of a majority of soup powders fulfilled the requirements of the standard. No pathogenic bacteria (Salmonella, E. coli and Staphylococcus aureus) were detected, nor were ther any spores of sulphitereducing anaerobic bacteria found. However, some samples of powders, mainly from one manufacturer, did have an excessive total number of bacteria ( 10**5 cfu/g) and a reduced (down to 0,01g) level of coliform count. Aerobic bacteria occurring in powders, were of vegetative and spore forms and exhibited the activity of amylo-, lipo-and proteolytic exoenzymes. The quantity of moulds did not exceed 100 cfu/g a majority of samples. They were mainly represented by Penicillium sp., Aspergillus sp., Alternaria sp. and Cladosporium sp.

    stosując format: