Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: WĄDOŁOWSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/3

Tytuł oryginału: Diety odchudzające a stan odżywienia, spożycie energii i aktywność fizyczna młodzieży.
Tytuł angielski: Dieting and nutritional status, energy intake and physical activity in adolescence.
Autorzy: Wądołowska Lidia, Słowińska Małgorzata Anna, Cichon Roman
Źródło: Nowiny Lek. 2002: 71 (1) s.34-39, tab., bibliogr. 20 poz., sum.
Sygnatura GBL: 310,004

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 6-12 r.ż.
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Wstęp. Źle zaplanowane i realizowane diety odchudzające mogą stanowić zagrożenie dla rozwoju młodzieży. Wynika z tego, że stan odżywienia młodzieży oraz składniki bilansu energetycznego mogą być monitorowane i analizowane. Cel. Celem pracy było określenie współzależności pomiędzy stanem odżywienia a spożyciem energii przez młodzież stosującą diety odchudzające i nie stosującą, z uwzględnieniem aktywności fizycznej. Materiał i metody. Badaniami objęto 91 uczniów w wieku od 12 do 15 lat. Na podstawie deklaracji wyróżniono 4 grupy młodzieży: osób atywnych (IA = 1,7), dość aktywnych (IA = 1,5) mało aktywnych (IA = 1,4) i o biernym trybie życia (IA = 1,3). Teoretyczną aktywność fizyczną młodzieży określono ilorazem BMR/EI. Spożycie energii (EI) i składników odżywczych wyznaczono metodą wywiadu 24-godzinnego w powtórzeniu trzykrotnym. Stan odżywienia określono metodami antropometrycznymi. W badanej grupie młodzieży w oparciu o BMI i tabele centylowe rozwoju dzieci i młodzieży warszawskiej wyodrębniono 3 kategorie osób: szczupłych (BMI 25 centyla), w normie (25 centyla ó BMI ó 75 centyla) i otyłych (BMI 75 centyla). Wyniki. U młodzieży o BMI powyżej 25 centyla oraz podejmującej w przeszłości długotrwałe odchudzanie stwierdzono wyższą masę ciała większe otłuszczenie i lepiej rozwiniętą tkankę mięśniową, lecz nie wykazano różnic w spożyciu energii. U dziewcząt otyłych oraz tych, które w przeszłości długotrwale się odchudzały wykazano spożywanie mniejszej liczby posiłków w porównaniu z dziewczętami szczupłymi ...


    2/3

    Tytuł oryginału: Przydatność testu diagnostycznego do oceny spożycia wapnia.
    Tytuł angielski: The use of diagnostic questionnaire in assessment of calcium intake.
    Autorzy: Wądołowska Lidia, Szymelfejnik Ewa J., Cichon Roman
    Źródło: Post. Osteoartrol. 2002: 13 (1/2) s.15-20, il., tab., bibliogr. 29 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 800,005

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Nieodpowiednie spożycie wapnia w dzieciństwie i okresie młodzieńczym utrudnia osiągnięcie szczytowej masy kostnej i stanowi jeden z czynników sprzyjających rozwojowi osteoporozy. Dostępne, precyzyjne metody oceny spożycia składników odżywczych, w tym wapnia, są zazwyczaj pracochłonne i kosztowne. Z tego względu za celowe uznano opracowanie łatwego, taniego i precyzyjnego testu diagnostycznego - jako narzędzia do ilościowej oceny spożycia wapnia, przeznaczonego do zastosowania w badaniach epidemiologicznych. W pracy określono zgodność oceny spożycia wapnia uzyskanej za pomocą testu diagnostycznego z oceną uzyskaną metodą wywiadu 24-godzinnego, wielokrotnego - z 7 kolejnych dni. Badania przeprowadzono wśród 21 osób w wieku 21 - 22 lata, studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W oparciu o pytania zawarte w teście diagnostycznym, dotyczące ilości i częstości spożycia 11 produktów mlecznych w ciągu tygodnia oraz przyjęte wskaźniki częstości spożycia, określono średnie spożycie Ca/osobę/dzień. Do porównań wykorzystano śrdnie spożycie wapnia z produktów mlecznych, uzyskane z 7-krotnego wywiadu 24-godzinnego. Analizę statystyczną prowadzono na podstawie testu T dla prób zależnych oraz współczynika korelacji liniowej (r), przy p ó 0.05. Nie wykazano różnic pomiędzy średnim spożyciem wapnia ocenionym testem diagnostycznym oraz ocenionmym za pomocą 7-dniowego wywiadu 24-godzinnego (kobiety p = 0.156; mężczyźni p = 0.684). Średnie spożycie Ca ocenione testem ...

    Streszczenie angielskie: Inadequate consumption of calcium in childhood and youthful period makes difficult success top - masses osseous and to state one from factors favourable development osteoporosis. Accessible, precise methods of estimation of consumption of nutrients, in this of calcium, are usually labour-consuming and expensive. Therefore, the aim of the study was to find an easy, cheap and satisfactory precise diagnostic test as tool to quantitative estimations of consumption of calcium, intended to use epidemiological research. For this one qualified agrement of estimation of consumption of calcium obtained by means of diagnostic test compared with 24-hours recall method, repeated for 7 following days. The study was carried out among 21 persons, university students in Olsztyn, in age of 21 - 22 years. Data obtained from diagnostic test, relating to quantity and weekly frequency of consumption of 11 milk products, and accepted indicies of consumption frequency, led to assessment of average consumption of calcium/person/day. In calculation the average consumption of calcium from milk products, obtained from 24-hours recall method was used. Test T and coefficient of linear correlation (r) at p ó 0.05 in statistical analysis was used. There were no differences in consumption of calcium between the data from diagnostic test and 24-h recall method (women p = 0.156; men p = 0.684). Average consumption of calcium from diagnostic test in comparison to that of 24-h recall method was higher ...


    3/3

    Tytuł oryginału: Realizacja zaleceń piramidy prawidłowego żywienia oraz spożycie produktów mlecznych przez osoby starsze.
    Tytuł angielski: The realization of healthy nutrition pyramid recommendations and dairy products intake by elderly people.
    Autorzy: Wądołowska Lidia, Cichon Roman, Słowińska Małgorzata A., Waluś Anna
    Źródło: Żyw. Człow. 2002: 29 (1/2) s.43-55, tab., bibliogr. 20 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 305,734

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli = 65 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Celem pracy była charakterystyka racji pokarmowych osób w wieku podeszłym pod kątem spożycia produktów mlecznych jako źródła wybranych składników odżywczych oraz określenie zgodności odżywiania z zaleceniami profilaktyki żywieniowej. Badaniami objęto 354 osoby w wieku podeszłym (średnio 76,9 ń 1,6 lat).Metodą wywiadu 24-godzinnego określono ilość spożytych produktów spożywczych w gramach, którą przeliczono na liczbę spożywanych w ciągu dnia porcji produktów zbożowych, warzyw, owoców, produktów mlecznych, mięsa i wymienników białkowych oraz tłuszczów i słodyczy. Analiza statystyczna obejmowała porównanie spożycia składników pokarmowych przez osoby o małym spożyciu produktów mlecznych (ó 1 porcji), średnim (1-3 porcji) i wysokim (ň 3 porcji). Żadna z badanych osób w wieku podeszłym nie odżywiała się zgodnie z zaleceniami profilaktyki żywieniowej. Szczególnie niskie było przeciętne spożycie owoców (0,20 ń 0,50 porcji), warzyw (1,94 ń 1,59 porcji) i produktów mlecznych (1,11 ń 1,00 porcji). Racje pokarmowe osób spożywających co namniej 3 porcje produktów mlecznych dziennie zawierały znamiennie większe ilości energii, białka ogółem, białka zwierzęcego, tłuszczu, cholesterolu, węglowodanów, fosforu, witaminy A oraz wapnia (4-krotnie więcej), magnezu (2-krotnie), witaminy B2 (2-krotnie) i laktozy (ok. 15-krotnie) w porównaniu z osobami spożywającymi nie więcej niż 1 porcję produktów mlecznych.

    Streszczenie angielskie: The aim of the work was the elderly people food rations characteristics from the point of view of dairy products intake as a source of the chosen nutrients and to define the compatibility with the nutrition prevention recommendations. The research included 354 people of advanced age (on average 76,9 ń 1,6 years old). With the use of the 24-hour recall the amount of consumed groceries in grams, which was then converted to consumed during the day portions of grainy products, vegetables, fruit, dairy products, meat and protein substitutes and fats and sweets. The statistical analysis included the comparison of nutrients intake for people with small dairy products intake (Ł1 portion), average (1-3 portions) and high L3 portions). None of the analyzed persons in advanced age fed according to the nutrition prevention recommendations. Particularly low was the mean intake of fruit (0,20 ń 0,50 of the portion), vegetables (1,94 ń 1,59 of the portion) and dairy products (1,11 ń 1,00 of the portion). The food rations of people consuming at least 3 portions of dairy products a day included characteristically bigger amounts of energy, total protein, animal protein, fat, cholesterol, carbohydrates, phosphorus, vitamin A and calcium (4 times more), magnesium (twice), vitamin B2 (twice) and lactose (about 15 times) in comparison to people intaking no more than 1 portion of dairy products.

    stosując format: