Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: SZYFER
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Zawartość witamin grupy B w soi i produktach sojowych.
Tytuł angielski: Vitamin B content in soybean and soya-products.
Autorzy: Lebiedzińska Anna, Szyfer Piotr
Źródło: Bromatol. Chem. Toksykol. 2002: 35 (4) s.347-350, il., tab., bibliogr. 10 poz., sum.
Sygnatura GBL: 305,377

Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: Oznaczono zawartość tiaminy, ryboflawiny, niacyny i witaminy B6 w soi i w wybranych produktach sojowych. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, że przebadane produkty stanowią dobre źródło witamin grupy B, a zwłaszcza tiaminy i witaminy B6.

    Streszczenie angielskie: The aim of this study was to determine levels of vitamins B in soybean, soya germ and soya products. The food samples were collected in Gdańsk shops. Concentrations of thiamin, riboflavin, niacin and vitamin B6, were determined by microbiological methods. The products studied were charakterised by different contents of particular vitamins. The highest levels of vitamin B (especially thiamin and vitamin B6) were found in soybeans and in soya flour. The results show that soybean and soya-products can be a natural way for raising of the nutritional value in the alternative diets.

    stosując format: