Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL
Zapytanie:
SZPONAR
Liczba odnalezionych rekordów:
8
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/8
Tytuł oryginału:
Zastosowanie przeciwzapalnych leków sterydowych w chorobach błony śluzowej jamy ustnej.
Tytuł angielski:
Steroid antiinflammatory drugs use in treatment of oral mucosa diseases.
Autorzy:
Szponar
Elżbieta,
Babiak
Małgorzata
Źródło:
Pozn. Stomatol. 2002: 29 s.197-203, tab., bibliogr. 16 poz., sum.
Sygnatura GBL:
715,032
Hasła klasyfikacyjne GBL:
stomatologia
farmacja
Wskaźnik treści:
ludzie
2/8
Tytuł oryginału:
Interna Harrisona. T. 3
Opracowanie edytorskie:
Fauci Anthony S. (red.), Braunwald Eugene (red.), Isselbacher Kurt J. (red.), Wilson Jean D. (red.), Martin Joseph B. (red.), Kasper Dennis L. (red.), Hauser Stephen L. (red.), Longo Dan L. (red.), Dudzisz-Śledź Monika (red. i tł.), Szponar Jarosław (red. i tł.), Książek Andrzej (red.), Bartnik Witold (red.), Roliński Jacek (red.), Szczepański Leszek (red.), Lewiński Andrzej (red.), Tomasiewicz Krzysztof (red.), Protasiewicz Marcin (tł.), Sikorska-Jaroszyńska Małgorzata H. J. (tł.), Jaroszyński Andrzej (tł.), Zych Włodzimierz (tł.), Krzeski Piotr (tł.), Kurek Krzysztof (tł.), Piotrowski Mariusz (tł.), Podhorecka Monika (tł.), Domański Damian (tł.), Pożarowski Piotr (tł.), Chudzik Dariusz (tł.), Targońska-Stępniak Bożena (tł.), Lewiński Andrzej (tł.), Marcinkowska Magdalena (tł.), Karbownik Małgorzata (tł.), Szosland Konrad (tł.), Pastuszak-Lewandoska Dorota (tł.).
Źródło:
- Lublin, Wydaw. CZELEJ Sp. z o.o. 2002, XXIV, 2339-3868, [78] s. : il., tab., bibliogr. [przy rozdz.], 30 cm. - Tyt. oryg. Harrison's Principles of internal medicine
Sygnatura GBL:
802,011
3/8
Tytuł oryginału:
Sposób żywienia uczniów korzystających z żywienia zbiorowego w szkołach.
Tytuł angielski:
Dietary pattern of schoolchildren eating school meals.
Autorzy:
Szponar
Lucjan,
Rychlik
Ewa
Źródło:
Pediatr. Pol. 2002: 77 (8) s.659-668, il., tab., bibliogr. 15 poz., sum.
Sygnatura GBL:
301,294
Hasła klasyfikacyjne GBL:
pediatria
Wskaźnik treści:
płeć męska
płeć żeńska
ludzie
dzieci 6-12 r.ż.
Streszczenie polskie:
Przedstawiono wyniki oceny indywidualnego sposobu żywienia uczniów szkół podstawowych korzystających z posiłków szkolnych oraz chłopców i dziewcząt, którzy nie stołowali się w szkole. Ocenę sposobu żywinienia przeprowadzono na podstawie wywiadu o spożytych pokarmach w czasie ostatnich 24 godzin poprzedzających badanie. Ocena zawartości energii i składników odżywczych w całodziennym pożywieniu uczniów spożywających posiłki szkolne wykazała, iż spożywali oni znamiennie wyższe ilości energii, białka i węglowodanów w porównaniu z grupą kontrolną. Również zawartość większości skałdników mineralnych (fosfor, żelazo, magnez) witamin (witamina A, B1, B2, B6, niacyna i witamina C) była wyższa w pożywieniu dzieci korzystających z obiadów szkolnych aniżeli w pożywieniu niekorzystających z tej formy żywienia. Analiza spożycia w grupach produktów wykazała, iż zarówno chłopcy, jak i dziewczęta korzystające z żywienia zbiorowego spożywali więcej mięsa i wędlin, zmieniaków, warzyw i owoców, roślin strączkowych suchych oraz cukru i słodyczy, a dziewczęta również warzyw i owoców bogatych w witaminę C, niż uczniowie, którzy nie stołowali się w szkole.
Streszczenie angielskie:
The resutls of evaluation of individual nutritional patterns of primary school pupils eating meals in school canteens in comparison with boys and girls not eating their meals in school canteens are presented in this paper. The nutritional pattern evaluation was carried out using a 24-h dietary recall. The evaluation of energy and nutrient contents in the daily diet of children eating meals in school canteens showed out that energy, protein and carbohydrate intakes were higher compared with the control group. The contents of phosphorus, iron, magnesium, vitamins A, B1, B2, B6, niacin, and C in the diet were higher in the children eating school meals. Boys and girls eating meals prepared at school consumed more meat and meat products, potatoes, fruit and vegetables (category: other fruits and vegetables), pulses, sugar and sweets, compared with the control group. Girls from the test group also consumed more vegetables and fruits rich in vitamin C.
4/8
Tytuł oryginału:
Czy istnieje możliwość obniżenia poziomu izomerów trans kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym?
Tytuł angielski:
Is the possibility to lower trans fatty acids content in human milk?
Autorzy:
Mojska
Hanna,
Socha
Jerzy,
Szponar
Lucjan
Źródło:
Pediatr. Współcz. 2002: 4 (3) s.409-412, il., bibliogr. 22 poz., sum. - 2 Kongres Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci Bydgoszcz 06. 2002
Sygnatura GBL:
313,561
Hasła klasyfikacyjne GBL:
ginekologia i położnictwo
Typ dokumentu:
praca związana ze zjazdem
praca kliniczna
Wskaźnik treści:
ludzie
płeć żeńska
Streszczenie polskie:
Wprowadzenie: W ostatnich latach duże zainteresowanie budzi potencjalne ryzyko zaburzenia przez izomery trans metabolizmu kwasów tłuszczowych z rodzin n-6 i n-3, odgrywających istotną rolę w prawidłowym rozwoju niemowląt. Dieta matki karmiącej wywiera zasadniczy wpływ na skład kwasów tłuszczowych mleka kobiecego. Cel pracy: Ocena wpływu sposobu żywienia kobiet karmiących piersią i spadku masy ciała w okresie laktacji na poziom izomerów trans kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym. Materiał i metodyka: Próbki mleka kobiecego były pobierane w grupie 100 kobiet karmiących wyłącznie piersią, u 69 osób z tej grupy przeprowadzono 7-dniowy wywiad żywieniowy. Przeprowadzono również pomiary antropometryczne badanych kobiet. Wyniki: Mediana zawartości izomerów trans w dojrzałym mleku kobiecym wynosiła 2,36 proc. (wiosna) i 2,77 proc. (jesień). Głównym źródłem izomerów trans w diecei badanych kobiet były produkty cukiernicze. Stwierdzono istotny związek pomiędzy spożyciem produktów cukierniczych i spadkiem masy ciała w okresie laktacji a zawartością izomerów trans w mleku kobiecym. Wnioski: Badania wykazały, że ilości izomerów trans spożywane przez niemowlę wraz z mlekiem matki zależą od jej sposobu żywienia, zarówno krótko- jak i długoterminowego.
5/8
Tytuł oryginału:
Ocena skuteczności skośnego elastycznego wyciągu międzyszczękowego w leczeniu dzieci z jednostronnym zgryzem krzyżowym częściowym bocznym.
Tytuł angielski:
Evaluation of the efficacy of cross-elastics in the treatment of unilateral posterior cross-bite in children.
Autorzy:
Szponar-Żurowska
Anna
Źródło:
Czas. Stomatol. 2002: 55 (7) s.467-473, il., tab., bibliogr. 22 poz., sum.
Sygnatura GBL:
310,924
Hasła klasyfikacyjne GBL:
stomatologia
Typ dokumentu:
praca kliniczna
Wskaźnik treści:
ludzie
dzieci 6-12 r.ż.
Streszczenie polskie:
W pracy przedstawiono wyniki leczenia 111 dzieci z jednostronnym zgryzem krzyżowym częściowym bocznym w zakresie pierwszych zębów trzonowych stałych za pomocą skośnego elastycznego wyciągu miedzyszczękowego. U 10 spośród nich uzyskano poprawę po 3-4 tyg. stosowania wyciągu. Wyrażała się ona przywróceniem prawidłowej poprzecznej pozycji pierwszych zębów trzonowych oraz powiększeniem szerokości górnego łuku w okolicy tych zębów średnio o 2,6 mm i zmniejszeniem jej w dolnym łuku średnio o 2,2 mm. Krótki czas leczenia, dogodność stosowania i trwałość uzyskanego wyniku uzasadniają celowość stosowania tego sposobu postępowania u dzieci z jednostronnym zgryzem krzyżowym częściowym bocznym, zwłaszcza w okresie uzębienia mieszanego.
Streszczenie angielskie:
The author presents the results of treating 11 children with unilateral posterior cross-bite of the first permanent molars, using cross-elastics between the upper and lower teeth. Improvement was noted in 10 patients after 3 to 4 weeks use of cross-elastics. The first molars reached the proper position in the transverse dimension; the upper intermolar width increased on average by 2.6 mm; the intermolar width in the lower arch decreased on average by 2.2 mm. The short time of treatment, ease of use and stability of results makles this procedure very useful in children with unilateral posterior cross-bite, especially in the mixed dentition period.
6/8
Tytuł oryginału:
Sposób żywienia w wieku podeszłym na wsi i w mieście w Polsce.
Tytuł angielski:
Dietary intake of elderly subjects in rural and urban area in Poland.
Autorzy:
Szponar
Lucjan,
Rychlik
Ewa
Źródło:
Pol. Merkuriusz Lek. 2002: 13 (78) s.490-496, il., tab., bibliogr. 20 poz., sum.
Sygnatura GBL:
313,318
Typ dokumentu:
praca epidemiologiczna
Wskaźnik treści:
ludzie
dorośli 45-64 r.ż.
dorośli = 65 r.ż.
płeć męska
płeć żeńska
Streszczenie polskie:
Celem pracy była ocena sposobu żywienia osób w wieku podeszłym w zależności od miejsca zamieszkania. Dane zebrano metodą wywiadu o spożyciu w ciągu ostatnich 24 godzin wśród 591 osób w wieku od 61 do 96 lat. W oparciu o te dane obliczono zawartość energii i wybranych składników odżywczych w całodziennym pożywienu badanych. Zawartość energii i makroskładników w diecie badanych z obu środowisk była zbliżona, jednak na wsi mniejsze niż w mieście było spożycie niektórych witamin i składników mineralnych, zwłaszcza á-karotenu i witaminy C, a u kobiet również potasu i magnezu. Na tle norm dla osób w wieku podeszłym wartość energetyczna całodziennego pożywienia u mężczyzn była wyższa, a u kobiet zbliżona do wartości zalecanych. Dieta mężczyzn i kobiet odznaczała się wysokim odsetkiem energii z tłuszczu, a niskim z węglowodanów. Ponadto odnotowano duże w porównaniu do norm spożycie sodu, fosforu i witaminy A, przy jednoczesnym niedoborze wapnia, cynku, miedzi, ryboflawiny, witaminy B6, a u kobiet również żelaza, potasu, tiaminy i niacyny. Stwierdzane wady w żywieniu znacznie zwiększają ryzyko zachorowania z powodu chorób układu krążenia, otyłości, cukrzycy typu II, udarów oraz osteoporozy.
Streszczenie angielskie:
In this paper the authors tried to evaluate and compare the dietary habits of elderly people living in rural and urban areas. The date were collected from 591 men and women aged 61 - 96 years, using 24-h dietary recall. Energy and selected nutrients content in daily diet was calculated basing on these data. The energy and macronutrients content in daily diet or rural and urban residents was similar. However, the intake of some vitamins and minerals, especially á-carotene and ascorbic acid, in men and women and potassium and magnesium in women, was lower in rural than in urban population. Daily energy intake in men was higher, and in women adequate to the recommended values. The per cent of energy from fat was high, while that from carbohydrates was relatively low in the daily diet of men and women The study subjects had high intake of sodium, phosphorus, vitamin AS, and insufficient intake of calcium, zinc, copper, riboflavin, vitamin B6, and women had also low intake of iron, potassium, thiamin and niacin in comparison with Polish dietary allowances. Improper dietary habits significantly increase the risk of development of cardiovascular diseases, obesity, non-insulin- dependent diabetes, and osteoporosis among the studied subjects.
7/8
Tytuł oryginału:
Comparative evaluation of urease tests and culture used in the detection of Helicobacter pylori in gastric mucosa biopsies.
Tytuł polski:
Porównawcza ocena testów ureazowych i hodowli bakteryjnej przy wykrywaniu Helicobacter pylori w bioptatach błony śluzowej żołądka.
Autorzy:
Kafel
Stanisław,
Popowski
Janusz,
Szponar
Lucjan
Źródło:
Żyw. Człow. 2002: 29 (1/2) s.21-28, tab., bibliogr. 10 poz., streszcz.
Sygnatura GBL:
305,734
Hasła klasyfikacyjne GBL:
gastroenterologia
Typ dokumentu:
praca kliniczna
badanie porównawcze
tytuł obcojęzyczny
Wskaźnik treści:
ludzie
dorośli 45-64 r.ż.
dorośli 19-44 r.ż.
dorośli = 65 r.ż.
płeć męska
płeć żeńska
Streszczenie polskie:
Obecność Helicobacter pylori w bioptatach błony śluzowej żołądka może być wykryta za pomocą badania histopatologicznego, kultur bakteryjnych lub za pomocą szeregu dostępnych na rynku testów ureazowych. Przeprowadzono porównawczą ocenę właściwości diagnostycznych dwóch testow ureazowych ("Test Ureazowy" i CLOtest) oraz metody posiewu na podłożach bakteriologicznych. Czułość, specyficzność i praktyczne cechy użytkowe powyższych testów były oceniane w oparciu o wyniki badań diagnostycznych 100 pacjentow poddanych gastroskopii. W badaniach laboratoryjnych porównywano także czas pojawiania się barwnej reakcji w obu ureazowych testach w zależności od liczby komórek Hp oraz liczby komórek innych bakterii wytwarzających ureazę. W konkluzji, postuluje się wyższość polskiego Testu Ureazowego nad CLOtestem i metodą posiewową.
Streszczenie angielskie:
Helicobacter pylori in gastric mucosa biopsy specimens may be detected by means of several methods like histo-pathological assessment, culture on bacteriological media and urease tests. Comparative evaluation of the most popular in Poland urease tests (:Test Ureazowy" and CLOtest) and bacterial culture on solid medium has been carried out. The sensitivity, specificity and utilitarian properties of these diagnostic methods were analyzed on the ground of the results obtained after examination of biopsies taken from 100 patients referred to upper gastroscopy. The rate of color reaction in urease tests was also estimated in relation to the number of Hp cells and other urease producers introduced to reaction well. The suoperiority of the "Test Ureazowy" over CLOtests and culture is postulated in conclusion.
8/8
Tytuł oryginału:
Pakiet DIETA 2.0 w badaniach epidemiologicznych sposobu żywienia i w poradnictwie dietetycznym.
Autorzy:
Rogalska-Niedźwiedź
M.,
Rybaczuk
M.,
Charzewska
J.,
Szponar
L.
Źródło:
Kwart. Biul. Pol. Tow. Diet. 2002 (3/4) s.29-31
Sygnatura GBL:
306,497
Typ dokumentu:
praca przeglądowa
Wskaźnik treści:
ludzie
stosując format:
z abstraktem i deskryptorami
z abstraktem
z deskryptorami
skrócony