Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: SULIGA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Stosowanie używek, picie alkoholu i palenie tytoniu wśród uczniów szkół średnich.
Tytuł angielski: The consumption of beverages, alcohol and tobacco among secondary-school students.
Autorzy: Suliga Edyta
Źródło: Nowiny Lek. 2002: 71 (2/3) s.103-106, il., bibliogr. 12 poz., sum.
Sygnatura GBL: 310,004

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Wstęp. Zachowania zdrowotne stanowią grupę czynników w największym stopniu decydujących o stanie zdrowia człowieka. Kształtowanie się i utrwalanie wśród młodzieży, zwłaszcz wśród chłopców, zachowań antyzdrowotnych jest jedną z głównych przyczyn obserwowanego od wieli lat zjawiska nadumieralności mężczyzn w Polsce. Chociaż po 1991 roku przedwczesna umieralność mężczyzn zmniejszyła się nieco, to fakt ten pozostaje nadal jednym z głównych problemów zdrowia publicznego w Polsce. Wyniki badań sugerują, że okres między 15 a 19 rokiem życia jest to wiek o największym ryzyku rozwoju regularnego palenia, także uzależnienie od alkoholu powstaje u młodocianych w czasie trzy-, czterokrotnie częstszym niż u dorosłych. Niekorzystnym zjawiskiem, ze zdrowotnego punktu widzenia, jest także wysokie spożycie kawy i herbaty wśród młodzieży. Cel. Celem pracy była ocena częstości spożycia kawy, herbaty i alkoholu, a także częstotliwość palenia papierosów wśród uczniów szkół średnich, w zależności od płci. Materiał i metody. Badaniami objęto 1118 uczniów , 607 dziewcząt i 511 chłopców w wieku 15-20 lat. Przy pomocy kwestionariusza ankiety zebrano informacje dotyczące częstości spożycia w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy herbaty i kawy prawdziwej, napojów alkoholowych oraz częstotliwości palenia papierosów. Wyniki. Herbatę piło codziennie ponad 80 proc. wszystkich badanych, nie stwierdzono jednak zależności pomiędzy częstością picia herbaty a płcią. Spożycie kawy było wyraźnie wyższe wśród ...

    Streszczenie angielskie: Introduction. Human social behaviour includes a group of factors which determine overall health. The emergence and increase in of anti-health behavioral patterns is one of the main causes of the phenomenon of male premature death observed for many years in Poland. Although male premature deaths decreased slightly, after 1991, it still remains one of the major public health problems in this country. The results of investigations suggest that the period between 15 and 19 years of age carries the highest risk of developing compulsive smoking. Alcohol dependence occurs in youths three-four times more frequently than in adults. A most unfavourable phenomenon, from the health point view, is also the high consumption of coffee and tea by young people. Objective. The aim of this work was to assess frequency of coffee, tea and alcohol consumptions as well as the smoking of cigarettes among male and female secondary-school students. Material and method. The investigation included 1.118 students, 607 girls and 511 boys aged 15-20 years. Information concerning the frequency of the consumption of coffee, tea and alcoholic beverages as well as the frequency of smoking cigarettes, during the previous twelve months was collected by means a qustionnaire. Results. Tea was drunk every by over 80 p.c. of the investigated students and the amount was similar in both genders. The consumption of coffee was distinctly higher among girls (p 0.05), whereas a much higher percentage of boys ...


    2/2

    Tytuł oryginału: Zachowania zdrowotne związane z żywieniem wśród uczniów szkół średnich.
    Tytuł angielski: Health-oriented behaviour related to the diet of secondary-school students.
    Autorzy: Suliga Edyta
    Źródło: Nowiny Lek. 2002: 71 (2/3) s.107-111, il., bibliogr. 8 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 310,004

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Wstęp. Racjonalne żywienie jest jednym z podstawowych warunków dobrego stanu zdrowia, produktywnej pracy, długości i jakości życia człowieka. Stwierdzono jednak, że osoby płci męskiej w znacznie mniejszym stopniu niż płeć żeńska kierują się przy wyborze żywności względami zdrowotnymi, a bardziej indywidualnymi upodobaniami smakowymi. Cel. Celem pracy była ocena częstości spożycia produktów takich jak: owoce, surowe warzywa, ciemne pieczywo, mleko i przetwory mleczne, ryby, mięso białe i mięso czerwone oraz ocena ilości posiłków spożywanych w ciągu dnia, w zależności od płci. Materiał i metody. Bdaniami objęto 1118 uczniów, 607 dziewcząt i 511 chłopcow w wieku 15-20 lat. Przy pomocy kwestinariusza ankiety zebrano informacje dotyczące częstości spożycia w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy wspomnianych produktów oraz dane dotyczące ilości posiłków spożywanych w ciągu dnia. Wyniki. Wśród chłopców stwierdzono niższe niż u dziewcząt spożycie ciemnego pieczywa (p 0,001) i owoców (p 0,01), natomiast wyższe spożycie mięsa białego (p 0,05) i mięsa czerwonego (p 0,001). Wśród badanych dziewcząt niższe było spożycie ryb (p 0,01), mleka i jego przetworów (p 0,01) oraz mniejsza ilość spożywanych w ciągu dnia posiłków (p 0,001). Wnioski. Do ważniejszych nieprawidłowości w sposobie żywienia badanej młodzieży należy stosunkowo niskie spożycie surowych warzyw i owoców. Niepokój budzi także wysokie wśród chłopców spożycie bogatego w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe ...

    Streszczenie angielskie: Introduction. Rational food consumption is one of the basic requirements for good health, productive work, and the length and quality of life. It has been found that males are guided much less by pro-health factors in selecting their food than females and more dependent on their taste preferences. Objective. The aim of this study was assessment of the frequency of consumption of such products as: fruit, raw vegetables, dark bread, milk and dairy products, fish, white meat and red meat, and assessment of the number of meals eaten during a day with respect to gender. Material and methods. The investigation included 1.118 students, 607 girls and 511 boys aged 15-20 years. A questionnaire was used to collect information concerning the frequency of consumption of the above-mentioned products during the previous twelve months as well as data concerming the number of meals eaten per day. Results. A lower consumption of brown bread (p 0,001) and fruit (p 0.01) was found among boys and higher consumption of white meat (p 0.05) and red meat (p 0.001) than the girls. Among the investigated girls the consumption of fish (p 0.01), milk and dairy products (p 0.01) was less and the number of meals eaten per day was fewer (p 0.001) than among the boys. Conclusions. The major incorrect nutritional habit observed among the young people investigated was the relatively low consumption of raw vegetables and fruit. It is also disturbing to find that boys eat a lot of red ...

    stosując format: