Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: SULIBURSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Toksyczność żelaza w hemochromatozie.
Tytuł angielski: Iron toxicity in hemochromatosis.
Autorzy: Krejpcio Zbigniew, Suliburska Joanna
Źródło: Bromatol. Chem. Toksykol. 2002: 35 (1) s.11-16, tab., bibliogr. 26 poz.
Sygnatura GBL: 305,377

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • toksykologia

    Wskaźnik treści:
  • ludzie


    2/2

    Tytuł oryginału: Stosowanie używek i ocena wybranych parametrów stanu zdrowia młodzieży akademickiej.
    Tytuł angielski: Use of stimulants and evaluation of selected health parameters in university students.
    Autorzy: Duda Grażyna, Suliburska Joanna
    Źródło: Nowiny Lek. 2002: 71 (4/5) s.217-221, il., tab., bibliogr. 21 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 310,004

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Wstęp. Napoje zawierające kofeinę i alkohol są często spożywane przez młodzież akademicką, szczególnie ze względu na właściwości smakowe i działanie pobudzające. Nadmierna i częsta konsumpcja tych używek może być jednak szkodliwa dla zdrowia, co potwierdzają wyniki wielu badań. Cel. Celem podjętych przez nas badań było ustalenie częstości i ilości spożywania używek przez młodzież akademicką oraz ocena jej stanu odżywienia i stanu zdrowia, z uwzględnieniem aktywności fizycznej. Metodyka. Badaną grupę stanowiło 113 studentów Akademii Medycznej w Poznaniu. W zbieraniu danych dotyczących spożycia używek posługiwało się metodą ankietową. Dokonano także pomiarów antropometrycznych i ciśnienia tętniczego krwi. Analizę statystyczną danych przeprowadzono posługując się testem t-Studenta i Chi2. Wyniki. Wykazano, że najpopularniejszymi używkami wśród młodzieży akademickiej były: herbata czarna spożywana przez 92-96 proc. osób ankietowanych, kawa (58-81 proc.) i piwo (80-86 proc.). Badaną populację charakteryzowała umiarkowana aktywność fizyczna. Na podstawie wartości wskaźnika BMI stwierdzono występowanie nadwagi u 20 proc. mężczyzn oraz niedobór masy ciała u 40 proc. kobiet. Wykazano także, iż średnie wartości BMI i WHR studentów były istotnie wyższe w stosunku do kobiet (p 0,01). W grupie mężczyzn stwierdzono ponadto wyższą aniżeli u kobiet średnią wartość ciśnienia tętniczego przy czym istotne statystycznie różnice dotyczyły jedynie wartości ciśnienia skurczowego krwi (p ...

    Streszczenie angielskie: Introduction. Beverages containing caffeine and alcohol are frequently drunk by students, especially because of their flavour and stimulatory effect. Other studies have confirmed that the consumption of these beverages may be harmful to health. Aim. The aim of the present study was to investigate the frequency and quantity of caffeine and alcohol consumption, nutritional status, health status and physical activity of students. Methods. 113 students of the Medical Sciences University in Poznan were included in the study. An appropriate questionnaire was used to collect data for the study and anthropometrical and blood pressure measurements were taken. A statistical analysis was carried out based on the 1. Student and Chi2 tests. Results. The most popular drinks among students were found to be: black tea (92-96 p.c.), coffee (58-81 p.c.) and beer (80-86 p.c.). Students declared moderate physical activity. Based on their BMI 20 p.c. of the male students were overweight and 40 p.c. of the females were underweight. It was also found that the BMI and WHR average values for men were significantly higher than those for women (p 0.001). The male students had significantly higher levels of diastolic blood pressure than the women (p 0.001). Furthermore, a correlation between underscapular fold thickness of male students and their systolic blood pressure value (r = - 0.33) was observed. Conclusions. The results obtained show that the lifestyle of young men probably renders ...

    stosując format: