Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: STEINDORF
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Rola aktywności fizycznej w zapobieganiu zachorowaniom na raka jelita grubego.
Tytuł angielski: Protective effect of physical activity in the occurrence of colon cancer.
Autorzy: Jędrychowski Wiesław, Tobiasz-Adamczyk Beata, Steindorf Karen, Popiela Tadeusz, Penar Agnieszka, Matyja Andrzej, Wahrendorf Jurgen
Źródło: Prz. Lek. 2002: 59 (1) s.21-25, il., tab., bibliogr. 25 poz., sum.
Sygnatura GBL: 310,563

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • gastroenterologia
  • onkologia

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Celem badania była ocena wpływu aktywności fizycznej wynikającej z pracy zawodowej oraz w czasie wolnym na ryzyko występowania raka jelita grubego, przy uwzględnieniu zwyczajów żywieniowych jako potencjalnych zmiennych zakłócających. Badania kliniczno-kontrolne przeprowadzono w grupie 180 chorych na raka jelita grubego, leczonych w I Katedrze i Klinice Chirurgii CMUJ w Krakowie. Jednakową liczebnie grupę kontrolną dobrano parami według płci i wieku spośród chorych hospitalizowanych w tym samym czasie w Szpitalu Uniwersyteckim, z innych powodów niż choroby nowotworowe. Kwestionariusz żywieniowy dotyczył częstości i ilości spożywania 148 produktów żywnościowych i pokarmów. Aktywność fizyczną w czasie pracy zawodowej przed wystąpieniem choroby klasyfikowano na podstawie samooceny badanych. Aktywność w czasie wolnym mierzono liczbą godzin spędzanych dziennie na oglądaniu TV. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, mierzone ilorazem szans (Isz) u osób z większą aktywnością fizyczną o charakterze zawodowym było niższe niż w grupie kontrolnej (Isz = 0,56, 95 p.c. PU: 0,28 - 1,10). Także niższe było ryzyko wśród osób bardziej aktywnie spędzających czas wolny (Isz - 0,56, 95 p.c. PU: 0,32 - 0,98). Efekt protekcyjny przypisywany wysiłkowi fizycznemu był niezależny od zdrowego sposobu żywienia.

    Streszczenie angielskie: The purpose of the study was to assess the role of occupational and leisure physical activity on the risk pattern of colon cancer considering the possible confounding effects of dietary habits. Case-control study has been carried out in 180 incident cases of colon cancer hospitalized in Chair of Surgery CMUJ in Kraków. The equal number of controls individually matched by gender and age were chosen amongst patients with no history of cancer from the university hospital. Food frequency questionnaire combined with quantity of foods eaten was used to assess the usual dietary patterns for 148 food items. The occupational physical activity of the interviewed subjects before the occurrence of the disease was assessed by selfrating. Leisure time activity was measured by the number of hours watching TV. The adjusted risk of colon cancer was reduced by half in those being active in leisure time (OR = 0.56, 95 p.c. Cl: 0.32 - 0.98). The effect of occupational physical activity had the same order of magnitude in terms of risk reduction (OR = 0.56; Cl: 0.28 - 1.10). The protective effect of healthy nutrition appeared to be independent from that attributed to physical effort.


    2/2

    Tytuł oryginału: Alcohol consumption and the risk of colorectal cancer at low levels of micronutrient intake.
    Autorzy: Jędrychowski Wiesław, Steindorf Karen, Popiela Tadeusz, Wahrendorf Jrgen, Tobiasz-Adamczyk Beata, Kulig Jan, Penar Agnieszka
    Źródło: Med. Sci. Monitor 2002: 8 (5) s.CR357-CR363, tab., bibliogr. 27 poz.
    Sygnatura GBL: 313,278

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • gastroenterologia
  • onkologia

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie

    Streszczenie angielskie: The purpose of our study was to assess the relationship between simultaneous exposure to alcohol and consumption of micronutrients that may have protective properties against colorectal cancer. This hospital-based case-control study of colorectal cancer was carried out between January 1998 and November 1999 in Cracow, Poland. A total of 180 cases of colorectal cancer confirmed by histopathology were recruited from the University Hospital in Cracow. An equal number of controls, individually matched by gender and age (ń 5 years) were chosen from among patients from the same hospital with no history of cancaer. An interviewer-administered food frequency questionnaire covering 148 food items, including the quantity consumed, was used to assess the typical dietary pattern. When the analysis was carried out on quartile intake data, a consistent inverse association was confirmed between the intake of retinol, thiamine or antioxidant micronutrients (carotene, vitamin C and E) and the occurrence of colorectal cancer. Alcohol intake appeared to be an important risk factor for this cancer site, and the risk increased with the amount of pure alcohol intake. The group with deficient intake of retinol, carotene, and vitamins C and E, but with higher consumption of alcohol, incur a noticeably high risk of colorectal cancer (OR = 6.79; 95 p.c. CI: 2.08 - 22.18). The data suport the hypothesis that higher consumption of alcohol, when combined with low micronutrient intake, may considerably increase the risk of colorectal cancer.

    stosując format: