Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: STANIEK-SADOWSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Biologiczne zanieczyszczenia żywności alergizującymi organizmami występującymi w środowisku ludzkim.
Tytuł angielski: Biological pollutions of the food by allergic organisms occurrent in the human environment.
Autorzy: Sadowski Tadeusz, Solarz Krzysztof, Rudy Maria, Król Wojciech, Czuba Zenon, Staniek-Sadowska Joanna
Źródło: Wiad. Lek. 2002: 55 supl. 1 cz. 2: Konferencja naukowa "Śląskie dni medycyny społecznej i zdrowia publicznego" s.877-882, tab., bibliogr. 16 poz., sum. - Konferencja naukowa pt. Śląskie dni medycyny społecznej i zdrowia publicznego Zabrze - Szczyrk 2002
Sygnatura GBL: 301,774

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • immunologia
  • mikrobiologia

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem
  • praca epidemiologiczna

    Streszczenie polskie: Celem pracy było określenie stopnia występowania alergogennych organizmów, w szczególności stawonogów (tzw. porażenie), w suchych produktach spożywczych i pomieszczeniach ich przechowywania oraz określenie ich roli jako wskaźników stanu higieniczno-sanitarnego środowiska ludzkiego. Do badań pobrano 258 próbek zmiotków i produktów spożywczych (mąka, kasza, groch, fasola, cukier, makaron i inne). Następnie poddano je badaniom na obecność stawonogów, a losowo pobrane próbki badano mikrobiologicznie, pod kątem obecności bakterii chorobotwórczych i toksycznych pleśni. Stwierdzono porażenie stawonogami w 33 proc. pobranych próbek oraz istotne różnice w porażeniach prób w zależności od roku badawczego. Stwierdzono również dodatnią zależność między porażeniem próby przez stawonogi a występowaniem bakterii.

    Streszczenie angielskie: The aim of the paper was the examination of allergic organisms presence, particularly of arthropods in dry food in rooms of their storage, as a factor of the environment sanitary and hygienic state. We examined 258 samples of swipes and alimentary products (i.e. eggs, flour, cereals, pea, bean, sugar, macaroni, and other) to identify arthropods within. Randomly taken samples were investigated for the presence of pathogenic bacteria and toxic moulds. "Arthropod's stroke" in 33 p.c. of 258 samples was found with significant differences connected with year of investigation. We found positive correlation between arthropod's stroke and bacteria presence.

    stosując format: