Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: SMORCZEWSKA-CZUPRYŃSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 4



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/4

Tytuł oryginału: Zawartość wapnia w racjach pokarmowych dzieci szkół podstawowych z Białegostoku i okolic.
Tytuł angielski: Calcium content in the whole-day food rations of primary school children in the town of Białystok and its vicinity - a comparison.
Autorzy: Ustymowicz-Farbiszewska Jolanta, Smorczewska-Czupryńska Barbara, Karczewski Jan, Lach Joanna
Źródło: Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (4) s.419-428, il., tab., bibliogr. 22 poz., sum.
Sygnatura GBL: 301,906

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 6-12 r.ż.
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: W pracy omówiono podaż wapnia w dietach dzieci 9-i i 14-letnich ze szkół podstawowych Białegostoku i okolic. Zastosowano metodę 24-godzinnego wywiadu żywieniowego. W analizie uwzględniono płeć, wiek oraz miejsce zamieszkania badanych dzieci.


    2/4

    Tytuł oryginału: Badanie wpływu żywienia na zawartość magnezu we włosach dzieci szkół podstawowych woj. podlaskiego.
    Tytuł angielski: Effect of nutrition on magnesium content in the hair of primary school children from the Podlasie region.
    Autorzy: Karczewski Jan, Lewko Jolanta, Smorczewska-Czupryńska Barbara
    Źródło: J. Elem. 2002: 7 (2) s.105-114, il., tab., bibliogr. s. 113, sum.
    Sygnatura GBL: 313,195

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Przebadano 2161 dzieci w wieku 12-15 lat z terenu woj. podlaskiego. Oceniono jakość żywienia oraz oznaczono zawartość Mg we włosach metodą spektrofotometrii atomowo-absorpcyjnej. Stwierdzono, że rodzaj diety nie wpływa w sposób istotny na zawartość Mg we włosach badanych dzieci.

    Streszczenie angielskie: The total of 2161 children from the Podlasie region aged 12-15 years were involved in the study. The quality of nutrition was evaluated and Mg content in the hair was determined by the method of atomic absorption spectrophometry. The type of diet did not significantly affect Mg content in the hair of the children examined.


    3/4

    Tytuł oryginału: Jakościowa i ilościowa ocena żywienia młodzieży gimnazjalnej z Białegostoku i okolic.
    Tytuł angielski: Qualitative and quantitative evaluation of nourishment of gymnasium children from Białystok and its vicinity.
    Autorzy: Ustymowicz-Farbiszewska Jolanta, Smorczewska-Czupryńska Barbara, Karczewski Jan K., Lach Joanna
    Źródło: Wiad. Lek. 2002: 55 supl. 1 cz. 1: Konferencja Naukowa "Śląskie Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego" s.550-555, il., tab., bibliogr. 14 poz., sum. - Konferencja naukowa pt. Śląskie Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Zabrze - Szczyrk 2002
    Sygnatura GBL: 301,774

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Dokonano jakościowej i ilościowej oceny żywienia młodzieży gimnazjalnej z Białegostoku i okolic. Badaniu poddano 294 uczniów obu płci wylosowanych z dwóch publicznych gimanzjów. Przy ocenie jakościowej żywienia posłużono się klasyfikacją według Szewczyńskiego. Ilościowej oceny sposobu żywienia dokonano metodą wywiadu 24-godzinnego z dnia poprzedzającego badanie. Kaloryczność posiłków oraz zawartość w nich podstawowych składników odżywczych obliczono posługując się programem komputerowym FOOD 2. Uzyskane wyniki porównano z normą zalecaną odpowiednio do płci i wieku dla umiarkowanej aktywności fizycznej. Wyniki poddano analizie statystycznej za pomocą testu t-Studenta. Badania wykazały, że większość posiłków spożywanych przez młodzież zalicza się nieprawidłowych i złych. Jadłospisy badanych grup młodzieży charakteryzują się zbyt dużą zawartością tłuszczów. Diety młodzieży płci męskiej ze wsi odznaczają się zwiększoną ponad normę kalorycznością, jadłospisy chłopców z obu środowisk zawierają zbyt dużo białka.

    Streszczenie angielskie: Qualitative and quantitative evaluation of nourishment of gymnasium pupils from Białystok and its vicinity was conducted on 294 schoolchildren of both sexes, drawn by lot from two public gymnasiums. Their nourishment was qualitatively assessed according to Szewczyński's classification. The quantitative analysis used the previous day 24-hour history method. Caloricity of meals and the content of basic nutrients were calculated using a computer program FOOD 2. The results were compared with the recommended sex and age norms for moderate physical activity and subjected to statistical analysis using T-student test. The study has shown that the majority of meals consumed by young people are incorect. The menus are characterized by too high fat content. The diets of boys from the contry exceed the norm of caloricity, and like the menus of boys from town, contain too much protein.


    4/4

    Tytuł oryginału: Porównanie stanu odżywienia młodzieży gimnazjalnej zamieszkałej w Białymstoku i jego okolicach.
    Tytuł angielski: A comparison of nutrition state of gymnasium school children from Białystok and its vicinity.
    Autorzy: Smorczewska-Czupryńska Barbara, Ustymowicz-Farbiszewska Jolanta, Karczewski Jan K., Lach Joanna
    Źródło: Wiad. Lek. 2002: 55 supl. 1 cz. 1: Konferencja Naukowa "Śląskie Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego" s.448-453, il., tab., bibliogr. 11 poz., sum. - Konferencja naukowa pt. Śląskie Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Zabrze - Szczyrk 2002
    Sygnatura GBL: 301,774

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: W pracy dokonano oceny stanu odżywienia młodzieży gimnazjalnej zamieszkałej na wsi i w mieście. Badaniem objęto 294 uczniów obu płci wylosowanych z dwóch gimnazjów publicznych. Oceniono aktualną wysokość i masę ciała w odniesieniu do norm wiekowych zawartych w siatkach centylowych wysokości i masy ciała. Obliczono wskaźnik względnej masy ciała - BMI (body mass index). Wyniki badań poddano analizie statystycznej posługując się testem t-Studenta. Spośród badanej grupy wyodrębniono młodzież z nadwagą i niedowagą. Wskaźniki stanu odżywienia dziewcząt zamieszkałych w mieście wskazują na niższą masę ciała i wyższy wzrost ciała niż u ich równieśników ze wsi. Odsetek chłopców z nadwagą zamieszkałych w mieście jest wysoki i wynosi około 25 proc., młodzież obu płci zamieszkała na wsi w około 17 proc. przypadków wykazuje nadwagę. Około 13 proc. młodzieży zamieszkałej w mieście i 7 proc. ze wsi wykazuje niedowagę. Wydaje się konieczne zwrócenie uwagi nie tylko na wczesną profilaktykę otyłości, lecz także na profilaktykę przewlekłego niedożywienia.

    Streszczenie angielskie: Nutrition state of gymnasium pupils living in the country and towns was evaluated. The study included 294 schoolchildren, boys and girls, drawn by lot from two public gymnasiums. The current body height and mass were assessed with regard to centile chart age norms. Relative body mass index (BMI) was calculated. School children with overweight and underweight were selected. The results were subject to statistical analysis using t-Student test. Nutrition state indices of girls living in town show lever body mass and greater height compared to their peers from the country. The percentage of overweight boys living in town is high (25 p.c.), young poeple of both sexes living in the country show overweight in approximately 17 p.c. About 13 p.c. of school children living in the town and 7 p.c. from the country are underweight. The results indicate that in the group of school children involved in the study early prevention against obesity and chronic underweight should be employed.

    stosując format: