Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: SMOCZYŃSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Zawartość chlorowanych węglowodorów w ziarnach kawy.
Tytuł angielski: The contents of chlorinated hydrocarbons in coffee beans.
Autorzy: Wieczorek Jolanta, Czyrska Regina, Wieczorek Zbigniew, Smoczyńska Krystyna
Źródło: Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (2) s.135-140, tab., bibliogr. 19 poz., sum.
Sygnatura GBL: 301,906

Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: W pracy przedstawiono wyniki badań nad zawartością chlorowanych węglowodorów (g-HCH, DDT i jego głównych metabolitów: DDE i DDD) w zielonych i palonych ziarnach kawy. Do analiz użyto ziaren o różnym stopniu palenia. Stężenie chlorowanych węglowodorów w zielonym i palonym ziarnie kawy oraz w pozostałym po parzeniu osadzie oznaczono przy zastosowaniu jednostopniowej metody z zastosowaniem kwasu siarkowego, wykorzystując chromatografię gazową z detektorem wychwytu elektronów.

    Streszczenie angielskie: Chlorinated hydrocarbons (ç-HCH, DDT and their analogous metabolites) were determined in coffee beans. Four sorts of green coffee beans and 18 sorts of burnt coffee beans were used in the research. The method was based on extraction of fat and its destruction with concentrated sulphuric acid. Chlorinated hydrocarbons were extracted with n-hexane, separated and quantitavely determined by gas chromatography. The presence of chlorinated hydrocarbons was detected in green coffee beans and, in smaller quantities, in burnt coffee beans. The concentration of chlorinated hydrocarbons was lower in medium and darkly burnt coffee beans than lightly burnt coffee. The level of DDT and its metabolites in final product decreased after coffee burning at higher temperatures. After brewing the grind coffee beans the remains of chlorinated hydrocarbons were detected in coffee-grounds at concentration to those found in coffee beans. Drinking of natural coffee does not influence an increase of intake the chlorinated hydrocarbons by human beings.


    2/2

    Tytuł oryginału: Występowanie wielkopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w naparach kawy naturalnej, zbożowej i kakao.
    Tytuł angielski: The occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in infusions of natural coffee, ersatz coffee and cocoa.
    Autorzy: Wieczorek Jolanta, Mozolewski Wacław, Smoczyńska Krystyna, Wieczorek Zbigniew
    Źródło: Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (3) s.231-236, tab., bibliogr. 16 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 301,906

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • toksykologia

    Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: Przedstawiono wyniki oznaczeń zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w naparach kawy naturalnej i napojach sporządzonych z kawy zbożowej i kakao. Do oznaczania i detekcji związków zastosowano chromatografię gazową.

    stosując format: