Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: REIS JUNIOR
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Predictive factors in colorectal trauma.
Tytuł polski: Czynniki rokownicze w urazach jelita grubego.
Autorzy: Reis Neto J. A., Reis Junior J. A., Cordeiro F.
Źródło: Proktologia 2002: 3 (4) s.385-393, il., tab., bibliogr. 17 poz. - Tekst równol. w jęz. pol.
Sygnatura GBL: 313,572

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • gastroenterologia
  • traumatologia i ortopedia

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Urazy jelita grubego często prowadzą do powikłań, głównie septycznych. Nadal jednak istnieją różnice poglądów co do tego, jakie czynniki sprzyjają wystąpieniu tych powikłań i w jakim stopniu poszczególne czynniki są rzeczywiście odpowiedzialne za ich występowanie. Celem niniejszej pracy było określenie warunków i czynników ryzyka, umożliwiających identyfikację pacjentów najbardziej narażonych na wystąpienie powikłań septycznych. Analiza czynników ryzyka powikłań septycznych wykazała, że znamienność statystyczną osiągają: 1. stopień zanieczyszczenia jamy otrzewnej; 2. ciężkość urazu jelita grubego wg CIS; 3. czas od urazu do operacji; 4. wiek pacjenta. Typowy profil pacjenta, u którego najczęściej dochodzi do powikłań septycznych, to mężczyzna powyżej 35 r.ż., z raną postrzałową brzucha i uszkodzeniem jelita grubego III lub IV stopnia wg CIS, ze znacznym skażeniem jamy otrzewnej, operowany po upływie ponad 4 godzin od urazu. Mając to na uwadze, jako główne kierunki działania chirurga należy wskazać; - wczesne wdrożenie leczenia operacyjnego, co ma zapobiec skażeniu bakteryjnemu jamy otrzewnowej; - odpowiednią antybiotykoterapię w celu zwalczania zakażenia; - płukanie jamy otrzewnowej celem zmniejszenia stopnia skażenia; - zaopatrzenie uszkodzenia jelita grubego poprzez, o ile to możliwe, pierwotne zamknięcie uszkodzenia.

    stosując format: