Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: OLSZANECKA-GLINIANOWICZ
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Ocena zastosowania chitosanu w kompleksowym leczeniu otyłości.
Tytuł angielski: Effect of chitosan in complex management of obesity.
Autorzy: Zahorska-Markiewicz Barbara, Krotkiewski Marcin, Olszanecka-Glinianowicz Magdalena, Żurakowski Aleksander
Źródło: Pol. Merkuriusz Lek. 2002: 13 (74) s.129-132, il., tab., bibliogr. 16 poz., sum.
Sygnatura GBL: 313,318

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • toksykologia
  • endokrynologia

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Celem pracy była ocena zastosowania chitosanu jako środka wspomagającego w kompleksowym leczeniu otyłości. Materiał i metody: Badaniami objęto 50 otyłych kobiet w wieku 22-59 lat, BMI 30. Sześciomięsięczny program polegał na 2-godzinnych spotkaniach w grupach ok. 20-osobowych z lekarzem, psychologiem i dietetykiem. Zalecenia obejmowały dietę niskokaloryczną (1000 kcal dziennie), aktywność fizyczną i modyfikacje zachowań. Metodą podwójnie ślepej próby 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami podawano po 2 tabletki chitosanu (Chitinin zawierający 750 mg chitosanu w tabletce) lub placebo. Wyniki: Znamiennie większy ubytek masy ciała nastąpił w grupie stosujących chitosan (15,9 kg) w porównaniu z placebo (10,9 kg). Także w tej grupie znamienne było zmniejszenie średniego ciśnienia tętniczego krwi. Zmiany stężenia lipidów we krwi były podobne w obu grupach, Nie obserwowano żadnych istotnych objawów niepożądanych, natomiast większy odsetek osób rezygnował z leczenia w grupie z placebo niż w grupie z chitosanem. Wnioski: Chitosan może być stosowany jako wartościowy i bezpieczny dodatek wspomagający kuracje odchudzające, a zmniejszenie ciśnienia krwi, które jest z tym związane, może stanowić dodatkową zaletę ze względu na zwiększone ryzyko nadciśnienia u osób otyłych.

    Streszczenie angielskie: The aim of the present study was to verify the effect of chitosan as a possible adjuvant in the complex management of obesity. Method: Fifty obese women (22-59 years, BMI 30) participated in the study. A six months program consisted of 2-hour meetings with a physician, psychologist and dietetician, in a group of about 20 persons, every two weeks. Low calorie diet (1000 kcal/day), physical activity and behaviour modification were recommended. Suplementation with chitosan was evaluated in a randomized, placebo-controlled, double-blind study. In the chitosan group, participants received chitinin (Primex Ingredients ASA, Avaldsnes, norway) i.e. 750 mg pure chitosan per tablet, two tablets three times daily before each main meal. The placebo group received identical placebo tablets. Results: Significantly higher body weight loss was noted in the chitosan-supplemented group (15.9 kg) than in the placebo group (10.9 kg). Also a greater decrease of systolic and diastolic blood pressure was observed in the chitosan group. There was no difference between the groups in the decrease of LDL and total cholesterol. No adverse effects were noted but the number of drop-outs was higher in the placebo group than in the chitosan group. Conclusion: chitosan can be used as a valuable and safe adjuvant in long-term dietary treatment of obesity. Chitosan seems to accenturate the reduction of blood pressure associated with weight reduction.


    2/2

    Tytuł oryginału: Wpływ trzymiesięcznej kompleksowej kuracji odchudzającej na modyfikację zachowań żywieniowych otyłych kobiet.
    Tytuł angielski: The influence of the 3 month weight reducing treatment on eating behaviour in obese women.
    Autorzy: Olszanecka-Glinianowicz Magdalena, Zahorska-Markiewicz Barbara, Skubacz Małgorzata, Żurakowski Aleksander, Ziemlewska Monika, Żak Agnieszka
    Źródło: Wiad. Lek. 2002: 55 (9/10) s.547-553, tab., bibliogr. 23 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 301,774

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Skuteczność kuracji odchudzającej i utrzymanie osiągniętej w jej wyniku masy ciała zależy w dużej mierze od zmiany upodobań żywieniowych pacjentów, którą można uzyskać w wyniku edukacji żywieniowej oraz poprzez zmianę samooceny pacjenta. Celem pracy była ocena zmiany zachowań żywieniowych otyłych kobiet poddanych 3-miesięcznej kompleksowej grupowej kuracji odchudzającej prowadzonej pod kontrolą lekarzy, dietetyka i psychologa. Uzyskano średnio 9,1 proc. redukacji masy ciała. Statystycznie znamiennie obniżył się w diecie badanych odsetek tłuszczów zwierzęcych, a wzrósł odsetek węglowodanów złożonych (owoce, warzywa) oraz niskotłuszczowych produktów białkowych. Zmianie struktury diety towarzyszyło znamienne statystycznie obniżenie preferencji w kierunku węglowodanów prostych i tłuszczów zwierzęcych oraz produktów białkowych. Efektem 3-miesięcznej kompleksowej, grupowej kuracji odchudzającej była nie tylko redukcja masy ciała, ale również modyfikacja zachowań żywieniowych badanych pacjentek. Uzyskanie korzystnej zmiany preferencji żywieniowych i odzwierciedlenie jej w faktycznie spożywanych posiłkach rokuje długotrwały efekt przeprowadzonej kuracji. Optymalizację wyników kuracji odchudzającej można osiągnąć przez terapię grupową z zastosowaniem edukacji żywieniowej i psychoterapii.

    stosując format: