Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: NAROJEK
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Zmiany zachowań żywieniowych w Polsce w latach dziewięćdziesiątych.
Tytuł angielski: Changes in nutritional behaviour in Poland in the nineties.
Autorzy: Kirschner Henryk, Kosińska Irena, Narojek Lucyna
Źródło: Zdr. Publ. 2002: 112 (3) s.313-319, il., tab., bibliogr. 16 poz., sum.
Sygnatura GBL: 301,109

Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Za pośrednictwem CBOS, wśród ogólnopolskiej losowej próby ludności (n = 1081) przeprowadzono badania ankietowe. Oceniano zmiany spożycia produktów uznanych za wskaźnikowe z punktu widzenia zachowań żywieniowych. Wyłoniono 4 klasy zachowań żywieniowych: A i B - przewaga (w różnym stopniu) korzystnych zmian, C - równowaga między zmianami korzystnymi i niekorzystnymi lub brak jakichkolwiek zmian, D - brak zmian korzystnych przy zaistnieniu zmian niekorzystnych. Ujawnione w badaniu ankietowym tendencje były na ogół zgodne z danymi na temat spożycia pochodzącymi z analiz makroekonomicznych, badań budżetów domowych czy badań epidemiologicznych. Analiza częstości deklarowanych w wywiadach zmian spożycia produktów uznanych za wskaźnikowe, pozwala stwierdzić, że korzystne zmiany żywieniowe zaszly w latach dziewięćdziesiątych u około połowy ludności Polski. Brak korzystnych zmian bądź zmiany niekorzystne najczęściej zgłaszali mieszkańcy wsi, ankietowani z wykształceniem podstawowym lub zasadniczym zawodowym, bezrobotni i renciści, częściej mężczyźni niż kobiety.

    Streszczenie angielskie: Changes in the consumption of selected products, considered as indicative of nutritional habits, were evaluted by means of a survey conducted among a random sample of the Polish population (n = 1,081) by the Central Bureau for Public Opinion. Four types of nutritional behaviour were distinguished: A and B - prevalence of favourable changes of various degrees, C - a balance between favourable and unfavourable changes or lack of any changes, D - lack of favourable changes accompanied by unfavourable changes. The changes revealed in the survey were gnerally consistent with the data concerning the consumption of food, based on macroeconomic analyses, studies of home budgets or epidemiological examinations. Analysis of the frequency of changes in the consumption of indicative products, reported in the questionnaires, allows us to presume that in the 90's favourable changes covered about 50 p.c. of the Polish population. The lack of favourable changes in nutrition or the occurrence of unfavourable changes were most frequently observed in the rural population, people with elementary or vocational education, the unemployed and pensioners' in males more frequently than in females.


    2/2

    Tytuł oryginału: Żywienie dzieci i młodzieży chorych na cukrzycę.
    Autorzy: Narojek L., Jarzębska M., Trzeciak K.
    Źródło: Kwart. Biul. Pol. Tow. Diet. 2002 (3/4) s.20-23, tab.
    Sygnatura GBL: 306,497

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • endokrynologia
  • pediatria

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 6-12 r.ż.
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    stosując format: