Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: MOJSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Czy istnieje możliwość obniżenia poziomu izomerów trans kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym?
Tytuł angielski: Is the possibility to lower trans fatty acids content in human milk?
Autorzy: Mojska Hanna, Socha Jerzy, Szponar Lucjan
Źródło: Pediatr. Współcz. 2002: 4 (3) s.409-412, il., bibliogr. 22 poz., sum. - 2 Kongres Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci Bydgoszcz 06. 2002
Sygnatura GBL: 313,561

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • ginekologia i położnictwo

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Wprowadzenie: W ostatnich latach duże zainteresowanie budzi potencjalne ryzyko zaburzenia przez izomery trans metabolizmu kwasów tłuszczowych z rodzin n-6 i n-3, odgrywających istotną rolę w prawidłowym rozwoju niemowląt. Dieta matki karmiącej wywiera zasadniczy wpływ na skład kwasów tłuszczowych mleka kobiecego. Cel pracy: Ocena wpływu sposobu żywienia kobiet karmiących piersią i spadku masy ciała w okresie laktacji na poziom izomerów trans kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym. Materiał i metodyka: Próbki mleka kobiecego były pobierane w grupie 100 kobiet karmiących wyłącznie piersią, u 69 osób z tej grupy przeprowadzono 7-dniowy wywiad żywieniowy. Przeprowadzono również pomiary antropometryczne badanych kobiet. Wyniki: Mediana zawartości izomerów trans w dojrzałym mleku kobiecym wynosiła 2,36 proc. (wiosna) i 2,77 proc. (jesień). Głównym źródłem izomerów trans w diecei badanych kobiet były produkty cukiernicze. Stwierdzono istotny związek pomiędzy spożyciem produktów cukierniczych i spadkiem masy ciała w okresie laktacji a zawartością izomerów trans w mleku kobiecym. Wnioski: Badania wykazały, że ilości izomerów trans spożywane przez niemowlę wraz z mlekiem matki zależą od jej sposobu żywienia, zarówno krótko- jak i długoterminowego.


    2/2

    Tytuł oryginału: Czynniki wpływające na zawartość tłuszczu całkowitego i skład kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym.
    Tytuł angielski: Factors affecting total lipid and fatty acids content in human milk.
    Autorzy: Mojska Hanna, Socha Jerzy
    Źródło: Żyw. Człow. 2002: 29 (1/2) s.62-77, bibliogr. 75 poz.
    Sygnatura GBL: 305,734

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • płeć żeńska

    stosując format: