Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL
Zapytanie:
MOJSKA
Liczba odnalezionych rekordów:
2
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/2
Tytuł oryginału:
Czy istnieje możliwość obniżenia poziomu izomerów trans kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym?
Tytuł angielski:
Is the possibility to lower trans fatty acids content in human milk?
Autorzy:
Mojska
Hanna,
Socha
Jerzy,
Szponar
Lucjan
Źródło:
Pediatr. Współcz. 2002: 4 (3) s.409-412, il., bibliogr. 22 poz., sum. - 2 Kongres Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci Bydgoszcz 06. 2002
Sygnatura GBL:
313,561
Hasła klasyfikacyjne GBL:
ginekologia i położnictwo
Typ dokumentu:
praca związana ze zjazdem
praca kliniczna
Wskaźnik treści:
ludzie
płeć żeńska
Streszczenie polskie:
Wprowadzenie: W ostatnich latach duże zainteresowanie budzi potencjalne ryzyko zaburzenia przez izomery trans metabolizmu kwasów tłuszczowych z rodzin n-6 i n-3, odgrywających istotną rolę w prawidłowym rozwoju niemowląt. Dieta matki karmiącej wywiera zasadniczy wpływ na skład kwasów tłuszczowych mleka kobiecego. Cel pracy: Ocena wpływu sposobu żywienia kobiet karmiących piersią i spadku masy ciała w okresie laktacji na poziom izomerów trans kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym. Materiał i metodyka: Próbki mleka kobiecego były pobierane w grupie 100 kobiet karmiących wyłącznie piersią, u 69 osób z tej grupy przeprowadzono 7-dniowy wywiad żywieniowy. Przeprowadzono również pomiary antropometryczne badanych kobiet. Wyniki: Mediana zawartości izomerów trans w dojrzałym mleku kobiecym wynosiła 2,36 proc. (wiosna) i 2,77 proc. (jesień). Głównym źródłem izomerów trans w diecei badanych kobiet były produkty cukiernicze. Stwierdzono istotny związek pomiędzy spożyciem produktów cukierniczych i spadkiem masy ciała w okresie laktacji a zawartością izomerów trans w mleku kobiecym. Wnioski: Badania wykazały, że ilości izomerów trans spożywane przez niemowlę wraz z mlekiem matki zależą od jej sposobu żywienia, zarówno krótko- jak i długoterminowego.
2/2
Tytuł oryginału:
Czynniki wpływające na zawartość tłuszczu całkowitego i skład kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym.
Tytuł angielski:
Factors affecting total lipid and fatty acids content in human milk.
Autorzy:
Mojska
Hanna,
Socha
Jerzy
Źródło:
Żyw. Człow. 2002: 29 (1/2) s.62-77, bibliogr. 75 poz.
Sygnatura GBL:
305,734
Wskaźnik treści:
ludzie
płeć żeńska
stosując format:
z abstraktem i deskryptorami
z abstraktem
z deskryptorami
skrócony