Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: MIJAŁA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Edukacja i wsparcie pacjentów hospitalizowanych (na przykładzie oddziałów chirurgicznych).
Tytuł angielski: Education and support of hospitalized people (surgery ward example).
Autorzy: Mijała Joanna, Kapała Wojciech
Źródło: Pielęg. Pol. 2002 (2) s.262-269, tab., bibliogr. 10 poz., sum.
Sygnatura GBL: 312,929

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • chirurgia

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • dorośli = 65 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Autorzy artykułu przedstawiają oczekiwania pacjentów hospitalizowanych w kwestii szpitalnej edukacji zdrowotnej i szpitalnej wsparcia oraz prezentują zakres, w jakim zostają one spełnione. Ponadto, przedstawiają wpływ poziomu wykształcenia osób hospitalizowanych na tle percepcji przez nich samych ich własnej choroby oraz omawiają najczęstsze źródła wiedzy pacjentów o chorobie. Artykuł w końcowej części dotyka problemu jakości działań - w tym edukacji - placówek służby zdrowiaw Polsce. Opisany jest stopień zadowolenia pacjentów z oferowanych im usług oraz prognozy w tym względzie.

    Streszczenie angielskie: The authors present the expectations of hospitalized patients towards hospital health education and hospital support, as well as the degree of their fulfillment. Moreover, they demonstrate how the educational level of hospitalized people influences the perception of their own illness, and what sources are most commonly used by patients to gain knowledge about their disease. In the final part of the article the problem of the quality of all health activities, including health services education in Poland is presented. Additionally, the authors described the level of patients' satisfaction with the services and prognosis offered to them.

    stosując format: