Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: MIĘDZYBRODZKA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób starszych zamieszkałych w Krakowie.
Tytuł angielski: Evaluation of the diet and nutritional status of elderly people living in Kraków.
Autorzy: Piórecka Beata, Międzybrodzka Anna
Źródło: Nowiny Lek. 2002: 71 (4/5) s.249-254, il., tab., bibliogr. 20 poz., sum.
Sygnatura GBL: 310,004

Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli = 65 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Wstęp. Prawidłowe leczenie może łagodzić lub ograniczać występowanie wielu niekorzystnych objawów charakterystycznych dla starszego wieku. Cel. Celem badań przeprowadzonych w 2001 roku była próba oceny sposobu żywienia oraz wybranych elementów stanu odżywienia osób starszych powyżej 60. roku życia, zamieszkałych w środowisku domowym na terenie miasta Krakowa. Metodyka. W badaniach uczestniczyły 33 kobiety (72 proc.) i 13 mężczyzn (28 proc.). Ocenę sposobu żywienia przeprowadzono na podstawie 24-godzinnego wywiadu żywieniowego, według metody opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Podczas wizyty dokonano także pomiarów antropometrycznych przeprowadzonych zgodnie z powszechnie przyjętą metodyką i obliczono wskaźnik BMI. Osoby biorące udział w badaniu udzieliły również odpowiedzi na pytania Mini Nutritional Assessment (MNA) w ramach zestawu skal "Ocena pacjenta w wieku podeszłym", opracowanych przez Katedrę Gerontologii i Medycyny Rodzinnej Collegium Medicum UJ oraz Insytut Rehabilitacji AWF w Krakowie. Wyniki. Stwierdzono niedoborowe spożycie witamin antyoksydacyjnych (C i E) oraz witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych niedobór wapnia, magnezu i żelaza przy jednoczesnym dwukrotnym w porównaniu z normami nadmiarze soli w diecie. U badanych mężczyzn nie stwierdzono przypadków otyłości, natomiast 15 proc. kobiet ma problem z otyłością. Według skali MNA, 24 proc. badanych zagrożonych jest niedożywieniem. Wnioski. Nieprawidłowości w podaży podstawowych składników pokarmowych, nadmierne spożycie tłuszczów, zbyt niskie pobranie węglowodanów złożonych, zwłaszcza błonnika świadczy pośrednio o niewłaściwych nawykach żywieniowych badanej grupy.

    Streszczenie angielskie: Introduction. Good nutritional habits can reduce some of the unfavourable symptoms characteristic of elderly people. Method. The nutritional habits and BMI index of 46 elderly people 33 females (72 p.c.) and 13 males (28 p.c.), more than 60 years of age and living at home in Kraków, were examined during the autumn of 2001. The intake of basic nutritional components, selected vitamins and minerals was determined by a 24 h recall method. Anthropometric measurements, such as body height and mass were used to determinate the BMI index. The elderly people also answered a Mini Nutritional Assessment (MNA) designed by Guigoz and Vellas. Results. The results showed an incorrect balance of basic nutrional components, antioxidants, B-group vitamins and minerals such as Ca, Mg and Fe. 15 p.c. of the elderly females had problems wiht obesity but, judging by the MNA scales, 24 p.c. of the elderly people were suffering from under nourishment. Conclusions. The survey showed deficient nutrional knowledge in the group of elderly people studied in the medical personnel who take care of them.

    stosując format: