Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: MIŚKOWIEC
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Stabilność biochemiczna tkanek osierdzia modyfikowanych aldehydem glutarowym lub mrówkowym.
Tytuł angielski: Biochemical stability of pericardial tissues modified using glutaraldehyde or formaldehyde.
Autorzy: Cwalina Beata, Turek Artur, Miśkowiec Małgorzata, Nawrat Zbigniew, Domal-Kwiatkowska Dorota
Źródło: Inż. Biomater. 2002: 5 (23/25) s.64-67, il., tab., bibliogr. 12 poz. - Tekst równol. w jęz. ang.
Sygnatura GBL: 313,500

Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Wskaźnik treści:
  • zwierzęta
  • Świnie

    Streszczenie polskie: Porównywano stabilność biochemiczną tkanek osierdzia świni: natywnej i modyfikowanych za pomocą aldehydu glutarowego (GA) lub mrówkowego (FA). Analizowano profile elektroforetyczne białek uwalnianych z badanych tkanek, zarówno trawionych i nie poddawanych działaniu pankreatyny. Tkanki modyfikowane były bardziej odporne na trawienie enzymatyczne, niż tkanka natywna. Mała liczba prążków reprezentujących białka niskocząsteczkowe w ekstraktach uzyskanych z tkanek modyfikowanych świadczy o większej stabilności tych tkanek spowodowanej ich silniejszym usieciowaniem. Wydłużenie czasu modyfikacji powodowało zwiększenie efektu stabilizacji tkanek.

    Streszczenie angielskie: Biochemical stability of pericardial tissues native and modified using glutaraldehyde (GA) and formalaldehyde (FA) have been compared. The electrophoretic profiles of the proteins released from investigated tissues, both digested and untreated with pancreatin, have been studied. The modified tissues were more resistant to enzymatic digestion as compared with native one. A small number of lines representing low-molecular proteins in extracts obtained from the modified tissues point to these tissues higher stability due to their stronger crosslinking. Prolongation of modification time caused increase in the tissues stabilization effect.

    stosując format: