Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: MALEK
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: GLP-1 as a satiety fctor in children with eating disorders.
Autorzy: Tomasik P. J., Sztefko K., Malek A.
Źródło: Horm. Metab. Res. 2002: 34 (2) s.77-80, il., tab., bibliogr. 24 poz.
Sygnatura GBL: 312,226

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • endokrynologia

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna
  • praca opublikowana za granicą
  • tytuł obcojęzyczny

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • płeć żeńska

    Streszczenie angielskie: GLP-1, with its insulinotropic properties and direct action on satiety center in the brain, may be the main hormone regulating the amount of ingested food. In this study, GLP-1 secretion was investigated in age-matched adolescent girls (14 ń 2 years): 13 with anorexia nervosa (BMI 14.8 ń 1.4 kg/mý), 13 with simple obesity (BMI 33.0 ń 3.3 kg/mý) and 10 healthy girls as a control group (BMI 21.6 ń 0.7 kg/mý). Each girl was subjected to OGTT and standard meal tests after a 12h overnight fast. Blood samples were collected before and 15, 30, 60, and 120 min after the stimulation. The mean fasted GLP-1 levels in simple obesity group (1.6 ń 0.3 pmol/l) and in anorexia nervosa group (1.7 ń 0.3 pmol/l) were significantly lower than those in the control group (2.6 ń 0.4 pmol) (p 0.05) in both cases). The highest peak concentration of GLP-1 was observed in the control group after both stimuli. In each group, the mean integrated GLP-1 outputs were almost twice as high after OGTT than after the test meal (p 0.001 in each case). In our opinion, low secretion of GLP-1 in girls with simple obesity may seriously and negatively influence the course of this disease. On the other hand, low GLP-1 levels in girls with anorexia nervosa are beneficial and promote appetite.


    2/2

    Tytuł oryginału: Inhibitory effects of ammonia solution on growth and aflatoxins production by Aspergillus parasiticus NRRL-2999.
    Tytuł polski: Hamujący wpływ roztworu amoniaku na wzrost i wytwarzanie aflatoksyn przez Aspergillus parasiticus NRRL-2999.
    Autorzy: Namazi M., Allameh A., Aminishahidi M., Nohee A., Malekzadeh F.
    Źródło: Acta Pol. Toxicol. 2002: 10 (1) s.65-72, il., bibliogr. 35 poz., streszcz.
    Sygnatura GBL: 306,438

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • mikrobiologia
  • farmacja

    Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna
  • tytuł obcojęzyczny

    Streszczenie polskie: Aflatoksyny wytwarzane są przez toksykogenne grzyby, które rosną na żywności i paszach stwarzając zagrożenie dla ludzi i zwierząt. Amonowanie produktów rolnych celem usunięcia aflatoksyn z karmy dla zwierząt jest w szeregu krajów praktykowane z dobrym skutkiem. W przedstawionych badaniach do rosnących kultur grzybowych wytwarzających aflatoksyny dodano amoniak tak, aby jego stężenie wynosiło od 0.1 do 1.0 proc. obj. i badano sposób jego oddziaływania na wzrost i wtórny metabolizm Asoergillus parasiticus-NRRL 2999. Jako płynu hodowlanego do utrzymania wzrostu kultur i wytwarzania aflatoksyn użyto SLS (Sucrose Low Salt). Amoniak dodawano do 50 ml płynu hodowlanego, a próbki płynu i grzybni pobierano do badania po 2, 5, 8 12 i 16 dniach. Wyniki wskazują na zależny od stężenia wpływ amoniaku na wzrost grzybni. Stosownie do stężenia wytwarzanie aflatoksyn (całkowite - B1 + B2 + G1 + G2) jest zahamowane. Stwierdzono, że wzrost grzybów wraz z wytwarzaniem aflatoksyn był zahamowany przy stężeniu amoniaku 0,9 - 1,0 proc. Dane te pozwalają sugerować, że końcowe stężenie 1 proc. amoniaku jest wystarczające do bezpiecznego amonowania roślin przeznaczonych na paszę dla zwierząt.

    Streszczenie angielskie: Aflatoxins are produced by certain toxogenic fungi which grow on a variety of food and feed stuffs and pose a serious threat to human and animals. Ammoniation of agricultural products to eliminate aflatoxins from animal feed stuffs has been sucesfully oracticed in some countries. In this study, various concentrations of ammonia solution (0, 0.1, 0.2, 0.4, 0.5, 0.6, 0.7, 0.8, 0.9 and 1.0 p.c. v/v) have been added to culture growth of a aflatoxin-producing fungi to investigate the mode of action of ammonia solution on Aspergillus parasiticus-NRRL 2999 growth and secondary metabolism. Sucrose Low Salt (SLS) media has been used as a specific medium which supports the aflatoxin production and culture growth. Different concentrations of amonia solution has been added to 50-ml culture media and sampling from media and mycelia has been carried out at different time intervals (2, 5, 8, 12 and 16 days). The result show that there is a concentration-dependent inhibitory effect of ammonia solution on mycelial growth. According the concentration of total alfatoxins (B1 + B2 + G1 + G2) produced is inhibited. It was found that fungal growth together with aflatoxin production has been diminished in flasks containing 0.9 - 1.0 p.c. ammonia. These data may suggest that a final concentration of 1 p.c. ammonia is sufficient to be used safety in commercial ammoniation plant of feed destined for animal consumption.

    stosując format: