Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL
Zapytanie:
LIENERT
Liczba odnalezionych rekordów:
1
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/1
Tytuł oryginału:
Der Chemiker Ragnar Berg (1873-1956) und sein Beitrag zur Ernhrungsforschung.
Tytuł polski:
Chemik Ragnar Berg (1873-1956) i jego wkład do badań nad odżywianiem.
Autorzy:
Lienert
Marina,
Rummel
Christian
Źródło:
Arch. Hist. Filoz. Med. 2002: 65 (2/3) : VIII Wspólna Konferencja Polsko-Niemieckiego Towarzystwa Historii Medycyny "Chory między samostanowieniem a paternalizmem" s.311-313, bibliogr. 1 poz. streszcz. - 8 Wspólna Konferencja Polsko-Niemieckiego Towarzystwa Historii Medycyny pt. Chory między samostanowieniem a paternalizmem Wittenberga 06-08.09. 2001
Sygnatura GBL:
301,366
Typ dokumentu:
praca historyczna
praca związana ze zjazdem
tytuł obcojęzyczny
Wskaźnik treści:
historia nowożytna
historia XX wieku
Temat osobowy:
Berg
Ragnar 1873-1956
Streszczenie polskie:
Doniesienie zajmuje się zwięzłym przedstawianiem osiągnięć badawczych szwedzkiego chemika Ragnara Berga. Jest on znany w związku z jego teorią o odżywianiu nadmiernie zasadowym i odżywianiu nadmiernie kwasorodnym. W zakresie praktyki żywieniowej Berg stwierdził, iż gotowanie jarzyn doprowadza do nadmuiernych strat cennych składników mineralnych. Dlatego zalecał i wprowadził technikę parowania, zamiast niekorzystnego gotowania. Po ukazaniu się monografii Kazimierza Funka, o witaminach w roku 1914, Ranger Berg opublikował drugą z kolei monografię na temat witamin. Berg upamiętnił się w historii techniki żywieniowej poprzez swoje niezwykle ważne i pracochłonne badania nad pierwiastkami śladowymi.
stosując format:
z abstraktem i deskryptorami
z abstraktem
z deskryptorami
skrócony