Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: LIBUDZISZ
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Probiotyki i prebiotyki w fermentowanych napojach mlecznych.
Tytuł angielski: Probiotics and prebiotics in fermented milks.
Autorzy: Libudzisz Zdzisława
Źródło: Pediatr. Współcz. 2002: 4 (1) s.19-25, il., tab., bibliogr. 30 poz., sum. - Sympozjum nt. probiotyków i prebiotyków Warszawa 01. 2002
Sygnatura GBL: 313,561

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria
  • gastroenterologia

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem

    Wskaźnik treści:
  • ludzie

    Streszczenie polskie: Bakterie probiotyczne stosuje się w celu przywrócenia zrównoważonej mikroflory przewodu pokarmowego człowieka, ochrony przed schorzeniami jelitowymi i na tej drodze poprawy ogólnego stanu jego zdrowia. W ostatnich 10 latach prowadzone było wiele badań klinicznych, demonstrujących korzystne działanie preparatów i produktów probiotycznych w wielu schorzeniach i dysfunkcjach metabolicznych człowieka. Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej są tradycyjnie powiązane z produktami mleczarskimi, które sa uważane za najlepsze ich nośniki. Kolejną tendencją jest stosowanie probiotyków w połączeniu z odpowiednimi substratami, selektywnie stymulującymi rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii w przewodzie pokarmowym (prebiotyki). Omówiono podstawy teorii probiozy, korzyści płynące ze stosowania bakterii probiotycznych oraz wykorzystanie tych bakterii w produkcji mlecznych napojów fermentowanych.

    Streszczenie angielskie: Probiotic bacteria are applied to balance disturbed intestinal microflora and related dysfunctions of the gastrointestinal tract. During the past ten years, a large number of extensive scientific research has been carried out to demonstrate the beneficial effects of probiotic lactic acid bacteria in humans. Probiotic cultures have been associated historically with cultured milks and dairy products, from which there is substantial evidence for positive effects on human health and general well-being. Future challenges include the incorporation of probiotics in combination with suitable prebiotic substrates to efficacy of the preparation for clinical use. The paper will cover the rationale of the probiotic theory, several health targets for probiotic bacteria and some probiotic products, mainly dairy products.

    stosując format: