Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: LEBIEDZIŃSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Ocena jakości zdrowotnej szarłatu (amarantusa).
Tytuł angielski: The health aspects of amaranth.
Autorzy: Gajewska Regina, Lebiedzińska Anna, Malinowska Ewa, Szefer Piotr
Źródło: Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (2) s.141-147, tab., bibliogr. 26 poz., sum.
Sygnatura GBL: 301,906

Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: Oznaczono zawartość składników odżywczych oraz określono wartość energetyczną trzech produktów z szarłatu (nasiona, mąka, i ziarno ekspandowane "popping") dostępnych na krajowym rynku.

    Streszczenie angielskie: The work contains results of determination of protein, fat, carbohydrates, water, ash, energy value, B group vitamins (B1, B2, PP, B6) and minerals (Ca, P, Mg, Fe, Na, K, Cu, Mn, Zn, Co, Ni, Cr, Cd, Pb) in theree products of amaranth. The nutrients components were determined by general approved analytical methods. Vitamins group B were determined using microbiological methods. Minerals like Ca, Mg, Fe, Na, K, Cu, Mn, Zn, Co, Ni, Cr, Cd and Pb were determined using the flame AAS method. Phosphorus was determined spectrophotometrically as phosphates with ammonium molybdate. Mean percentage content of protein, fat, carbohydrates, water and ash in products of amaranth examined (seeds, meal, expanded seeds "popping") were: 13,5 - 14,4; 7,1 - 7,6; 63,8 - 71,7; 3,0 - 12,3; 3,1 - 3,4 respectively; there energy value expressed in Kcal/100 g were 373 - 412. Vitamins content in products of amaranth (mg/100 g) were: 0,019 - 0,029 thiamin; 0,100 - 0,143 riboflavin; 1,02 - 1,20 niacinamide and 0,563 - 0,615 pyridoxin. The levels (mg/100 g) of minerals were as follow: 204 - 223 Ca; 712 - 792 P; 8,3 - 9,7 Fe; 200 - 235 Mg; 2,9 - 3,1 Zn; 1,03 - 1,38 Cu; 3,78 - 4,54 Mn; 6,30 - 8,42 Na; 318 - 337 K; 0,040 - 0,055 Cr; 0,185 - 0,292 Ni and 0,045 - 0,051 Co. Mean contents of cadmium ranged 5 - 9 ćg/100 g and lead 27 - 35 ćg/100 g in examined products of amaranth.


    2/2

    Tytuł oryginału: Zawartość witamin grupy B w soi i produktach sojowych.
    Tytuł angielski: Vitamin B content in soybean and soya-products.
    Autorzy: Lebiedzińska Anna, Szyfer Piotr
    Źródło: Bromatol. Chem. Toksykol. 2002: 35 (4) s.347-350, il., tab., bibliogr. 10 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 305,377

    Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: Oznaczono zawartość tiaminy, ryboflawiny, niacyny i witaminy B6 w soi i w wybranych produktach sojowych. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, że przebadane produkty stanowią dobre źródło witamin grupy B, a zwłaszcza tiaminy i witaminy B6.

    Streszczenie angielskie: The aim of this study was to determine levels of vitamins B in soybean, soya germ and soya products. The food samples were collected in Gdańsk shops. Concentrations of thiamin, riboflavin, niacin and vitamin B6, were determined by microbiological methods. The products studied were charakterised by different contents of particular vitamins. The highest levels of vitamin B (especially thiamin and vitamin B6) were found in soybeans and in soya flour. The results show that soybean and soya-products can be a natural way for raising of the nutritional value in the alternative diets.

    stosując format: