Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: KOŻUSZKO
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Wpływ alkoholu etylowego na powstawanie stresu oksydacyjnego w wątrobie.
Tytuł angielski: Influence of ethanol on oxidative stress in the liver.
Autorzy: Skrzydlewska Elżbieta, Roszkowska Agnieszka, Kożuszko Bożena
Źródło: Prz. Lek. 2002: 59 (10) s.848-853, il., bibliogr. 93 poz., sum.
Sygnatura GBL: 310,563

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • gastroenterologia

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • in vitro

    Streszczenie polskie: Spożycie alkoholu etylowego zwiększa generację wolnych rodników w wątrobie. Spowodowane jest to głównie indukcją cytochromu P-450 w mikrosomach, konwersją dehydrogenazy ksantynowej i oksydazę ksantynową w cytozolu oraz zwiększoną jednoelektronową redukcją tlenu w mitochondriach. W następstwie tych procesów dochodzi do obniżenia zdolności antyoksydacyjnej wątroby charakteryzującej się mianami w aktywności enzymów antyoksydacyjnych i obniżeniem zawartości antyoksydantów nieenzymatycznych charakteryzujących się różnym nasileniem zmian zależności od sposobu spożywania alkoholu, jednorazowego lub przewlekłego. Konsekwencją powyższych zmian jest wystąpienie stresu oksydacyjnego w wątrobie i na skutek tego nasilone działanie wolnych rodników na składniki komórki charakteryzujące się oksydacyjną modyfikacją lipidów, białek i kwasów nukleinowych, co w efekcie końcowym może prowadzić do poalkoholowego uszkodzenia wątroby.

    Streszczenie angielskie: Ethanol ingestion causes an increase in free radical generation in the liver mainly by induction of microsomal cytochrome P-450, conversion of xanthine dehydrogenase into xanthine oxidase in cytosol and increased one electron oxygen reduction in mitochondria. As a result, the decrease in antoxidant status characterized by changes in acitivity of antioxidant enzymes and by decrease in nonenzymatic antioxidant level with different intensifiacton depended on acute or chronic alcohol ingestion. The consequence of the above changes is oxidative stress in the liver. It intensifies free radical action on cell compartments which are characterized by oxidative modification of lipids, proteins and nucleic acids. These cytotoxic processes may finally lead to alcoholic liver injury in the end.

    stosując format: