Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Ocena wpływu wybranych źródeł wiedzy żywieniowej na zachowania żywieniowe kobiet i mężczyzn.
Tytuł angielski: Assessment of influence of the type of sources of the nutritional knowledge on the nutritional behaviour of women and men.
Autorzy: Heropolitańska-Janik Joanna, Jeżewska-Zychowicz Marzena
Źródło: Med. Metab. 2002: 6 (2) s.49-53, il., bibliogr. 19 poz., sum.
Sygnatura GBL: 313,400

Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: W związku z obserwowanym wzrostem zaangażowania mężczyzn w pracach związanych z prowadzeniem domu, np. przy sprzątaniu, wykonywaniu zakupów żywnościowych, a także przygotowaniu posiłków, nasuwa się pytanie: czy mężczyźni wykazują chęć poznawania wiedzy o żywności i żywieniu oraz czy w celu poszerzenia własnej wiedzy żywieniowej korzystają z tych samych źródeł edukacji żywieniowej? W celu odpowiedzi na powyższe pytania porównano dwa badania, w których uczestniczyło 605 kobiet (2) i 110 mężczyzn (1). W obu badanych populacjach większość zarówno kobiet jak i mężczyzn reprezentowała środowisko miejskie, legitymowała się minimum wykształceniem średnim oraz była w wieku od 20 do 50 lat. Z przeprowadzonych badań wynika, że w procesie edukacji żywieniowej zarówno kobiety, jak i mężczyźni najczęściej korzystali z wiedzy wyniesionej z domu rodzinnego, porad członków własnej rodziny oraz znajomych. Poza tzw. bliższym i dalszym otoczeniem społecznym, środki masowej komunikacji w sposób wyraźny oddziaływały na zachowania żywieniowe jednostki. Porównanie obu badań wskazało na istnienie różnic w preferencjach związanych z korzystaniem z omawianych źródeł zależnie od płci. Kobiety preferowały prasę jako źródło wiedzy żywieniowej, zaś mężczyźni programy telewizyjne o tej tematyce. Zdecydowanie najrzadziej uczestnicy obu badań informowali o korzystaniu z kursów żywieniowych i kulinarnych.

    Streszczenie angielskie: The observed increase in the engagement of men in many housekeeping activities and every day cookin and meal preparation poses the question: do the men want to enlarge their knowledge about nutrition, to empower their nutritional behaviour and - if so - do they use the same sources of knowledge as women? In order to find the solution for this question 2 studies were compared: one with the participation of 605 women (2) and second with 110 men (1). In both studies the majority of women and of men was living in urban milieu, was extracted from the social class with the higher (non-university) education and was in the age between 20 and 50 years. All participants were subjected to the questionaire. The studies have shown that in the process of nutritional education the most important source was the family and home, the discussion with the family members and friends. Also the mass media were highly influential. Women prefered the press and men TV. The last place was occupied by the formal nutritional courses.

    stosując format: