Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL
Zapytanie:
HUKAŁOWICZ
Liczba odnalezionych rekordów:
2
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/2
Tytuł oryginału:
Serum copper and zinc concentrations in women with rheumatoid arthritis in relation to consumption frequency of various foods.
Tytuł polski:
Zawartość miedzi i cynku w surowicy krwi kobiet chorych na reumatoidalne zapalenie stawów w odniesieniu do nawyków żywieniowych.
Autorzy:
Witkowska
Anna Maria,
Markiewicz
Renata,
Hukałowicz
Katarzyna,
Kuryliszyn-Moskal
Anna,
Borawska
Maria Halina
Źródło:
Bromatol. Chem. Toksykol. 2002: 35 (2) s.147-154, il., tab., bibliogr. 23 poz., sum.
Sygnatura GBL:
305,377
Hasła klasyfikacyjne GBL:
reumatologia
Typ dokumentu:
praca kliniczna
Wskaźnik treści:
ludzie
dorośli 19-44 r.ż.
dorośli 45-64 r.ż.
płeć żeńska
Streszczenie polskie:
Pomimo, że suplementacja mikroelementów wpływa na stan mineralny organizmu w reumatoidalnym zapaleniu stawów, niewiele wiadomo czy czynniki żywieniowe wywierają podobne działanie. Wyniki badań klinicznych wskazują, że niektóre produkty spożywcze mogą nasilać objawy choroby. Dlatego też przedmiotem podjętych badań wpływ nawyków żywieniowych na stan mineralny organizmu kobiet chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Badania objęły 37 kobiet chorych na reumatoidalne zapalenie stawów oraz grupę kontrolną złożoną z 20 zdrowych kobiet. Wywiad żywieniowy przeprowadzono przy pomocy kwestionariusza. Zawartość miedzi i cynku oznaczono metodą płomieniowej spektrometrii atomowo-absorpcyjnej. W surowicy krwi kobiet chorych na reumatoidalne zapalenie stawów zawartość miedzi wyniosła 1,56 ń 0,46 mg/dm**3, a cynku 0,81 ń 0,36 mg/dm**3. Stężenie miedzi w surowicy krwi było istotnie wyższe, a cynku znamiennie obniżone w stosunku do kobiet z grupy kontrolnej. Stosunek molowy miedzi do cynku w surowicy krwi kobiet chorych na reumatoidalne zapalenie stawów korelował dodatnio ze stężeniem białka C-reaktywnego (r = 0,69) i ujemnie ze stężeniem gammaglobulin (r = -0,41). Analiza statystyczna dotycząca nawyków żywieniowych wykazała, że częste spożycie kiełbas i serów żółtych powoduje znamienne obniżenie stężenia miedzi w surowicy krwi kobiet chorych na reumatopidalne zapalenie stawów (p 0,02). Pozostałe grupy produktów nie wpływały na poziom miedzi w surowicy krwi. Częste spożycie produktów będądych dobrym źródłem badanych metali nie wpływa na stężenie miedzi i cynku w przebiegu RZS.
Streszczenie angielskie:
Studies concerning the effect of food consumption frequency on the mineral status in rheumatoid arthritis patients were carried out. The studies included 37 women with rheumatoid arthritis and 20 normal women severing as controls. The data relating to dietary preferences were collected from interview-based questionnaires. The copper and zinc content in serum samples were determined using the flame atomic absorption spectrometry (FAAS) technique.
2/2
Tytuł oryginału:
Wpływ sposobu odżywiania i używek na zawartość selenu i manganu w krwi i włosach matki w przypadku wad wrodzonych narządu ruchu u noworodka : praca doktorska
Autorzy:
Hukałowicz
Katarzyna, Borawska Maria H. (promot.).; Akademia Medyczna Zakład Bromatologii w Białymstoku, Śląska Akademia Medyczna Wydział Farmaceutyczny w Sosnowcu
Źródło:
2002, [2], 104, [17] k. : il., tab., bibliogr. 170 poz., streszcz., maszyn.
Sygnatura GBL:
45/19736
Hasła klasyfikacyjne GBL:
gastroenterologia
traumatologia i ortopedia
ginekologia i położnictwo
Typ dokumentu:
praca kliniczna
praca doktorska
Wskaźnik treści:
ludzie
noworodki
dzieci 13-18 r.ż.
dorośli 19-44 r.ż.
płeć żeńska
ciąża
stosując format:
z abstraktem i deskryptorami
z abstraktem
z deskryptorami
skrócony