Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: HEROPOLITAŃSKA-JANIK
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Ocena wpływu wybranych źródeł wiedzy żywieniowej na zachowania żywieniowe kobiet i mężczyzn.
Tytuł angielski: Assessment of influence of the type of sources of the nutritional knowledge on the nutritional behaviour of women and men.
Autorzy: Heropolitańska-Janik Joanna, Jeżewska-Zychowicz Marzena
Źródło: Med. Metab. 2002: 6 (2) s.49-53, il., bibliogr. 19 poz., sum.
Sygnatura GBL: 313,400

Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: W związku z obserwowanym wzrostem zaangażowania mężczyzn w pracach związanych z prowadzeniem domu, np. przy sprzątaniu, wykonywaniu zakupów żywnościowych, a także przygotowaniu posiłków, nasuwa się pytanie: czy mężczyźni wykazują chęć poznawania wiedzy o żywności i żywieniu oraz czy w celu poszerzenia własnej wiedzy żywieniowej korzystają z tych samych źródeł edukacji żywieniowej? W celu odpowiedzi na powyższe pytania porównano dwa badania, w których uczestniczyło 605 kobiet (2) i 110 mężczyzn (1). W obu badanych populacjach większość zarówno kobiet jak i mężczyzn reprezentowała środowisko miejskie, legitymowała się minimum wykształceniem średnim oraz była w wieku od 20 do 50 lat. Z przeprowadzonych badań wynika, że w procesie edukacji żywieniowej zarówno kobiety, jak i mężczyźni najczęściej korzystali z wiedzy wyniesionej z domu rodzinnego, porad członków własnej rodziny oraz znajomych. Poza tzw. bliższym i dalszym otoczeniem społecznym, środki masowej komunikacji w sposób wyraźny oddziaływały na zachowania żywieniowe jednostki. Porównanie obu badań wskazało na istnienie różnic w preferencjach związanych z korzystaniem z omawianych źródeł zależnie od płci. Kobiety preferowały prasę jako źródło wiedzy żywieniowej, zaś mężczyźni programy telewizyjne o tej tematyce. Zdecydowanie najrzadziej uczestnicy obu badań informowali o korzystaniu z kursów żywieniowych i kulinarnych.

    Streszczenie angielskie: The observed increase in the engagement of men in many housekeeping activities and every day cookin and meal preparation poses the question: do the men want to enlarge their knowledge about nutrition, to empower their nutritional behaviour and - if so - do they use the same sources of knowledge as women? In order to find the solution for this question 2 studies were compared: one with the participation of 605 women (2) and second with 110 men (1). In both studies the majority of women and of men was living in urban milieu, was extracted from the social class with the higher (non-university) education and was in the age between 20 and 50 years. All participants were subjected to the questionaire. The studies have shown that in the process of nutritional education the most important source was the family and home, the discussion with the family members and friends. Also the mass media were highly influential. Women prefered the press and men TV. The last place was occupied by the formal nutritional courses.


    2/2

    Tytuł oryginału: Składnik poznawczy i emocjonalny w pedagogice terapeutycznej chorych na cukrzycę.
    Tytuł angielski: Intellectual and emotional components in the health pedagogics of the diabetic persons.
    Autorzy: Heropolitańska-Janik Joanna
    Źródło: Med. Metab. 2002: 6 (2) s.54-58, il., tab., bibliogr. 12 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 313,400

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • psychiatria i psychologia
  • endokrynologia

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • dorośli = 65 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Cukrzyca jest chorobą społeczną, w której główną przyczyną inwalidztwa i zgonów są jej przewlekłe powikłania. Analizujac masowy charakter występowania cukrzycy, niebezpieczeństwa związane z jej powikłaniami, a także najczęstsze przyczyny jej występowania, można stwierdzić, że istnieje konieczność stworzenia programu edukacyjnego w celu przede wszystkim udzielenia pomocy choremu oraz wsparcia go poprzez przekazanie mu odpowiedniej wiedzy i umiejętności pozwalających na optymalne radzenie sobie z indywidualnymi i środowiskowymi problemami związanymi z jego chorobą. Badanie nt. "Wpływu elementu poznawczego i emocjalno-motywacyjnego w procesie edukacji terapeutycznej osób chorych na cukrzycę" zostało przeprowadzone wśród 50 osób chorych na cukrzycę, w styczniu 2002 r. w Szpitalu Bródnowskim. Prawie połowa badanej populacji (48,0 proc.) określa swój stan wiedzy o żywności i żywieniu jako niewystarczający. Co trzeci respondent (38,0 proc.) stwierdził, że zdobyte informacje żywieniowe z różnych źródeł nie miały znaczącego wpływu na jego sposób odżywiania. Wszyscy respondenci chcieliby poszerzyć swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Główne przyczyny takiej postawy to zmiany o podłożu emocjonalnym: chęć bycia zdrowym (74,0 proc.), chęć zapobiegnięcia komplikacjom własnej choroby (46,0 proc.) oraz chęć poprawy własnego wyglądu (38,0 proc.). Element poznawczy procesu edukacyjnego, jakim była chęć poznania zasad prawidłowego żywienia, był wskazany na czwartym miejscu w skali ważności. Zrealizowane badanie pozwala na sformułowanie następujących wniosków. 1. Istnieje potrzeba systematycznego poszerzania wiedzy o żywności i żywieniu osób chorych na cukrzycę...

    Streszczenie angielskie: Diabetes mellitus is an epidemic disease. The main cause of its influence on invalidity and mortality are the chronic complications. This is the reason, that the educational programme for diabetic persons should be aimed at both hypoglycaemic therapy and prevention of complications. The study "The influence of the intellectual and emotional elements of the therapeutic education on the diabetic persons" was conducted at the Bródnowski Hospital in the group of 50 subjects in January 2002. 48 p.c. of the studied group assessed their level of the nutritional knowledge as below satissfaction. 38 p.c. expressed the opinion, that the acquired nutritional information from different sources did not influence their behaviour. All respondents wanted to enlarge their knowledge about nutrition. The motivating reasons were: the willingness of staying healthy (74 p.c.), prevention of diabetic complication (46 p.c.) and the need of improvement of the extermal image (38 p.c.). The study could be concluded as follows: 1. The need for the systematic enlargement of the nutritional in information is very high, 2. For the transformation of the nutritional knowledge into nutritional behaviour it is important to convince the patient, that he is able by himself reach the individual goals as for example the reduction of the body mass.

    stosując format: