Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: GRABOWSKA-BOCHENEK
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Zwiększanie się odkształcalności krwinek czerwonych u królików pod wpływem hipercholesterolemii wywołanej dietą.
Tytuł angielski: Diet-induced hypercholesterolaemia causes increase of red blood cell deformability in rabbits.
Autorzy: Chmiel Bogdan, Grabowska-Bochenek Rozalia, Piskorska Danuta, Cierpka Lech
Źródło: Chir. Pol. 2002: 4 (3) s.107-112, tab., bibliogr. 27 poz. - Tekst równol. w jęz. ang.
Sygnatura GBL: 313,505

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • hematologia

    Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Wskaźnik treści:
  • zwierzęta
  • króliki

    Streszczenie polskie: Wstęp: Miedzy miażdżycą, hiperlipidemią, zaburzeniami w mikrokrążeniu i spadkiem odkształcalności erytrocytów istnieje niewątpliwy związek. Jednakże obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy nie zawsze prowadzi do poprawy odkształcalności erytrocytów. Celem pracy była ocena odkształcalności erytrocytów w kontrolowanych warunkach eksperymentalnej hipercholesterolemii. Materiał i metody: Króliki karmiono normalną dietą (n = 5 - grupa kontrolna) lub dietą wzbogaconą o kurze jaja (n = - osobniki z hipercholesterolemią). Po sześciu tygodniach mierzono odkształcalność erytrocytów metodą dyfaktometrii laserowej aparatem Rheodyn SSD, parametry morfologiczne krwi i parametry biochemiczne. Wyniki: W porównaniu ze zwierzętami kontrolnymi u królików z hipercholesterolmią stwierdzono znamienny wzrost odkształcalności erytrocytów w naprężeniach ścinających od 60 do 600 Pa, spadek średniego stężenia hemoglobiny w krwince (MCHC), wzrost średniej objętości krwinki (MCV), wzrost aktywności dysmutazy ponadtlenkowej w ertyrocytach oraz wzrost stężenia witamin A i E w surowicy. Wnioski: 1. Odkształcalność erytrocytów u królików z hipercholesterolemią zwiększa się. 2. Czynnikami odpowiedzialnymi za zwiększenie się odkształcalności w hipercholesterolemii doświadczalnej mogą być zmiany w objętości erytrocytów, lepkości cytoplazmy krwinki czerwonej oraz przesunięcia w równowadze oksydacyjno-antyoksydacyjnej.

    Streszczenie angielskie: Introduction: The associations between atherosclerosis, hyperlipidaemia, microcirculatory disturbances and decreased red blood cell (RBC) deformabiity, hence the aim of this study was to measure RBC deformability in well-controlled experimental conditions. Material and methods: Rabbits were fed normal diet n = 5 (control), or hence the aim of this study was to measure RBC deformability in well-controlled experimental conditions. Material and methods: Rabbits were fed normal diet n = 5 (control), or hen's egg enriched diet n = 5 (hypercholesterolaemia). After six weeks RBC deformability was measured by shear stress diffractometer Rheodyn SSD. Results: There were significant increases in RBC deformability in hypercholesterolaemic v. control rabbits at higher shear stresses between 6.0 and 60.0 Pa, decreases in mean corpuscular haemoglobin concentration (MCHC), increases in mean corpuscular volume of erythrocyte (MCV), increases in superoxide dismutase activity, and increases in Vitamin A and E levels in the serum. Conclusions: 1. Defomrability of RBC of hypercholesterolaemic rabbits has been increased. 2. Possible factors responsible for the increase in deformability of erythrocytes during experimental hypercholesterolaemia can be changes in mean corpuscular volume, erythrocyte's cytoplasma viscosity and oxidative-antioxidative balance.

    stosując format: