Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: DYNOWSKI
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Udział alergenów pokarmowych i powietrznopochodnych w patogenezie atopowego zapalenia skóry.
Tytuł angielski: The contribution of food and airbone allergens in the pathogenesis of atopic dermatitis.
Autorzy: Dynowska Dorota, Kolarzyk Emilia, Schlegel-Zawadzka Małgorzata, Dynowski Wojciech
Źródło: Prz. Lek. 2002: 59 (6) s.453-456, il., tab., bibliogr. 20 poz., sum.
Sygnatura GBL: 310,563

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria
  • immunologia
  • dermatologia i wenerologia

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • niemowlęta
  • dzieci 2-5 r.ż.
  • dzieci 6-12 r.ż.
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • dorośli = 65 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Udział nadwrażliwości na alergeny pokarmowe i powietrznopochodne w etiopatogenezie atopowego zapalenia skóry (AZS) jest zróżnicowany w zależności od wieku i rodzaju alergenów. Celem badań było wskazanie alergenów pokarmowych i powietrznopochodnych mających swój udział w występowaniu i zaostrzeniu objawów atopowego zapalenia skóry z uwzględnieniem zmian rodzaju alergenów związanych z wiekiem badanych osób. Badaniami objęto 610 osób w wieku 3 miesiące do 70 lat, z rozpoznanym AZS. Aktywność choroby i aktywność zmian skórnych oraz pozostałych objawów przeprowadzono w oparciu o punktowy wskaźnik oceny stanu klinicznego chorych na AZS. Wykonano badania laboratoryjne różnicujące proces zapalny od alergicznego. Wykonano testy skórne i oznaczone stężenie całkowitego IgE i swoistch IgE przeciwko określonym pokarmom oraz ze standardowym zestawem alergenów wziewnych. Podwyższone stężenie całkowitych przeciwciał IgE stwierdzono u 46,1 proc. dzieci w wieku 0-15 lat oraz u 31,4 proc. w grupie młodzieży i osób dorosłych. Na podstawie dodatnich testów skórnych i dodatnich specyficznych IgE wykazano, że przyczyną nadwrażliwości pokarmowej było: białko jaja kurzego (8,4 proc.), pszenica (3,6 proc.) oraz czekolada (1,8 proc.). Najczęstsze alergeny powietrznopochodne indukujące AZS to alergeny: traw (11,6 proc.), pleśni (10,2 proc.), roztocza kurzu domowego (9,3 proc.), drzew (8,0 proc.) chwastów (6,7 proc.) oraz alergeny odzwierzęce: sierść kota (7,2 proc.) i sierść psa (6,1 proc.). ...

    Streszczenie angielskie: Food hypersensitivity and airborne allergens may play a role in the pathogenesis of atopic dermatitis (AD). The aim of this study was to evaluate the kind of food and airborne allergens which may most often induce and intensify AD lesions and also to assess the variability and the kind of allergens leading to AD. The subjects of this study were 610 persons, aged 3 months-70 years. The clinical status of the patients was estimated by an atopic dermatitis symptom score (SCORAD). The laboratory examinations differentiated inflammatory processes from allergic reactions. The skin prick tests (SPT), serum total IgE and specific IgE-antibody levels to chosen food products and standard airborne allergens with the immuno-enzymes method ELISA-DPC were performed. The elevated values of the total IgE were proved in 46.1 p.c. children from group 0-15 years and in 31.4 p.c. of adolescents and adult persons (above 15 year of age). On the basis of positive SPT and positive specific IgE values it was shown, that most frequent food allergens were: egg protein (13.0 p.c.), cow milk (9.5 p.c.), egg yolk (8.4 p.c.), wheat (3.6 p.c.) and chocolate (1.8 p.c.). The most often airborne allergens connected with AD were: grass (11.6 p.c.), moulds (10.2 p.c.), house dust mites (9.3 p.c.), pollen like hazel (8.0 p.c.) and weeds (6.7 p.c.), animal allergens coming from cats (7.2 p.c.) and dogs (6.1 p.c.). The food hypersensitivity was particularly manifested in children. It may be the predictor ...

    stosując format: