Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: DRZEWICKA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Zmiany oksydacyjne zachodzące w wybranych tłuszczach modyfikowanych podczas krótkotrwałego smażenia.
Tytuł angielski: The oxidative changes in selected fats during short-lived frying.
Autorzy: Drzewicka Maria
Źródło: Bromatol. Chem. Toksykol. 2002: 35 (3) s.203-208, il., bibliogr. 20 poz., sum.
Sygnatura GBL: 305,377

Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: Oceniono stopień oksydacji tłuszczu wyodrębnionego z jaj kurzych usmażonych z dodatkiem masełka Ekstra Mazurskiego, margaryny Delmy i Masła Roślinnego. Przeprowadzono również badania jakości wymienionych tłuszczów modyfikowanych oraz tłuszczu wyekstrahowanego z żółtek jaj, przed poddaniem ich obróbce kulinarnej. Stwierdzono, że tłuszcz jajowy wykazywał wysoką wartość liczby anizydynowej, przekraczającą czterokrotnie liczbę wyznaczającą dobrą jakość tłuszczu. Zawartość nadtlenków w tłuszczach z usmażonych jajecznic nie przekraczała dopuszczalnych morm.

    stosując format: