Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL
Zapytanie:
DRZEWICKA
Liczba odnalezionych rekordów:
1
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/1
Tytuł oryginału:
Zmiany oksydacyjne zachodzące w wybranych tłuszczach modyfikowanych podczas krótkotrwałego smażenia.
Tytuł angielski:
The oxidative changes in selected fats during short-lived frying.
Autorzy:
Drzewicka
Maria
Źródło:
Bromatol. Chem. Toksykol. 2002: 35 (3) s.203-208, il., bibliogr. 20 poz., sum.
Sygnatura GBL:
305,377
Typ dokumentu:
praca doświadczalna
Streszczenie polskie:
Oceniono stopień oksydacji tłuszczu wyodrębnionego z jaj kurzych usmażonych z dodatkiem masełka Ekstra Mazurskiego, margaryny Delmy i Masła Roślinnego. Przeprowadzono również badania jakości wymienionych tłuszczów modyfikowanych oraz tłuszczu wyekstrahowanego z żółtek jaj, przed poddaniem ich obróbce kulinarnej. Stwierdzono, że tłuszcz jajowy wykazywał wysoką wartość liczby anizydynowej, przekraczającą czterokrotnie liczbę wyznaczającą dobrą jakość tłuszczu. Zawartość nadtlenków w tłuszczach z usmażonych jajecznic nie przekraczała dopuszczalnych morm.
stosując format:
z abstraktem i deskryptorami
z abstraktem
z deskryptorami
skrócony