Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: CZAPSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Zachowania żywieniowe osób z nadwagą i otyłością.
Tytuł angielski: Dietary habits of people with overweight and obesity.
Autorzy: Ostrowska Lucyna, Czapska Danuta, Karczewski Jan, Krzemińska Aneta
Źródło: Bromatol. Chem. Toksykol. 2002: 35 (2) s.139-146, il., tab., bibliogr. 14 poz., sum.
Sygnatura GBL: 305,377

Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • dorośli = 65 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: W pracy oceniono czynniki żywieniowe mogące mieć wpływ na zwiększoną masę ciała u badanych osób z woj. podlaskiego. Zwrócono uwagę zarówno na zły skład ilościowy dziennych racji pokarmowych jak i błędy dotyczące niewłaściwych zwyczajów i zachowań żywieniowych.

    Streszczenie angielskie: A hundred and fifty volunteers (132 women and 18 men) with overweight and obesity were examined using questionnaire survery. The mean age was 37.4 (ń 12.5) years for the women and 30 (ń 11.03) years for the men. Their daily food rations and dietary habits were analysed. It was found that diets of 78 p.c. surveyed women did not satisfy their daily energy requirements. Food rations of 50 p.c. men were energy-rich. Protein intake of the subjects was higher than the recommended safe maximum value in 76.5 p.c. women and 83.5 p.c. men. Fat-rich food rations were noted in 31.1 p.c. women and 66.7 p.c. men. Carbohydrate-deficient diets were recorded for 81.8 p.c. women and 66.7 p.c. men. Only 23.4 p.c. women and 22.2 p.c. men had 5 meals daily. Most of the surveyed people experienced strongest sensation of hunger in the evenings. As much as 97 p.c. had snacks between meals. Approximately 50 p.c. used to eat something at night hours. Highly processed food was most common. Only 10.6 p.c. women and 11.1 p.c. men controlled their daily energy intakes. These results seem to indicate that inappropriate dietary habits and disturbed proportions between the nutrients may enhance overweight and obesity.


    2/2

    Tytuł oryginału: Ocena wybranych czynników środowiskowych wpływających na występowanie nadwagi i otyłości w populacji zamieszkującej Podlasie.
    Tytuł angielski: Chosen environmental factors and their effect on the incidence of overweight and obesity in the population of Podlasie.
    Autorzy: Ostrowska Lucyna, Karczewski Jan, Czapska Danuta, Krzemińska Aneta
    Źródło: Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (4) s.429-439, tab., bibliogr. 15 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 301,906

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • dorośli = 65 r.ż.
  • płeć męska
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Badania miały na celu ocenę czynników środowiskowych wpływających na występowanie nadwagi lub otyłości w populacji województwa podlaskiego. Pod uwagę wzięto rodzinne występowanie otyłości, wiek w którym stwierdzono nadwagę lub otyłość, stosowanie używek, środków farmaceutycznych, rodzaj preferowanego odpoczynku oraz aktywności fizycznej. Stwierdzono, że na występowanie zwiększonej masy ciała mają wpływ zarówno predyspozycje genetyczne jako i czynniki środowiskowe. Występowanie otyłości w rodzinie było czynnikiem ryzyka istotnym statystycznie.

    stosując format: