Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL
Zapytanie:
CHWOJNOWSKA
Liczba odnalezionych rekordów:
2
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/2
Tytuł oryginału:
Zawartość wapnia oraz fosforu w dietach młodzieży z warszawskich szkół podstawowych.
Tytuł angielski:
Calcium and phosphorus in daily intake by primary schools girls and boys from Warsaw.
Autorzy:
Chwojnowska
Zofia,
Charzewska
Jadwiga,
Chabros
Elżbieta,
Wajszczyk
Bożena,
Rogalska-Niedźwiedź
Małgorzata,
Jarosz
Barbara
Źródło:
Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (2) s.157-165, tab., bibliogr. 20 poz., sum.
Sygnatura GBL:
301,906
Hasła klasyfikacyjne GBL:
pediatria
Typ dokumentu:
praca epidemiologiczna
Wskaźnik treści:
ludzie
dzieci 6-12 r.ż.
płeć męska
płeć żeńska
Streszczenie polskie:
Celem pracy jest analiza zawartości wapnia oraz fosforu w dietach młodzieży w początkowym okresie dojrzewania (11 i 12 lat) na przestrzeni ostatnich 10 lat. Oceniono również spożycie mleka i jego przetworów w badanym okresie przez młodzież szkolną. Ogółem w latach 1989-1999, przebadano 767 dziewcząt oraz 817 chłopców. Sposób żywienia oceniono metodą wywiadu o spożyciu z ostatnich 24-godzin poprzedzających badanie, zachowując równomierną reprezentację dni tygodnia. Blisko połowa badanej młodzieży spożywała w dietach mniej niż 600 mg wapnia na dzień. Obserwowano niski stosunek wapnia do fosforu, a u aż od 2 do 11 proc. młodzieży wynosił poniżej 0,25.
Streszczenie angielskie:
The purpose of this study was an assessment average daily intake of calcium and phosphorus by prepubertal adolescents (aged 11 and 12) during monitoring their diets in last 10 years. In 1989-1999 years, it was investigated 767 randomly selected girls and 817 boys, aged 11 and 12 in Warsaw. Information on dietary intake was obtained by 24-hour recall method, always spring, having representation of weekdays and weekends. Among environmental factors, nutrition, and particularly calcium intake is assumed to influence whether the genetically determined maximal peak bone mass is reached. However, near half of examined prepubertal adolescents have intake less than 600 mg calcium per day. It was also observed low calcium to phosphorus ratio in diets and stated Ca:P 0,25 among 10 p.c. diet in different groups of girls and boys. Consequently, due to consider the activity educational efforts directed to prepubertal adolescent with reference to means realization of calcium RDA in daily diet through increase milk and dairy products consumption.
2/2
Tytuł oryginału:
Lipid biomarkers in nutritional epidemiology.
Autorzy:
Charzewska
Jadwiga,
Chwojnowska
Zofia
Źródło:
Prz. Epidemiol. 2002: 56 supl.: Conference on molecular epidemiology in preventive medicine - achievements and new challenges s.195-202, tab., bibliogr. 10 poz. - Konferencja pt. Molekularna epidemiologia w medycynie prewencyjnej - osiągnięcia i nowe wyzwania Kraków 20-22.06. 2002
Sygnatura GBL:
301,250
Typ dokumentu:
praca związana ze zjazdem
tytuł obcojęzyczny
Streszczenie angielskie:
Nutrition epidemiology has progressed during last decades and provided unprecedented information on the relation between diet and health. In spite of these facts still many questions remain. Where are the gaps? There are several areas which demand attention: improvement of dietary assessment methods, measuring errors of methods, exploring gene-diet interaction or even better planning a study design. However, among above, nutrition epidemiologist has as one of the primary interests, to investigate objective measures of biochemical indicators of dietary intake, so called biologic markers of energy and particular nutrients intake. In theory, observed nutrient intakes should at least potentially be related to the amount of proper biochemical markers. However, it cannot be assumed that there is a close or simple relationship. There are various complicating factors in the relationship and for that reason a new biochemical approach is needed. The example of fatty acids as biomarkers for fat consumption and lipid status in serum of 39 men will be discussed. Summing up, conclude that major differences in fatty acids composition of adipose tissue are not explained by all differences in fatty acids intake with diet. Other factors such as unmeasured dietary variables or genetic influences can be responsible for the observed relationship.
stosując format:
z abstraktem i deskryptorami
z abstraktem
z deskryptorami
skrócony