Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: BONIKOWSKA-ZGAIŃSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/1

Tytuł oryginału: Poziom insuliny, c-peptydu oraz wskaźników przemiany węglowodanowo-tłuszczowej u chorych leczonych pulsującym polem magnetycznym z powodu chorób przewodu pokarmowego.
Tytuł angielski: The levels of insulin, C-peptide and the indicators of carbohydrate and lipid metabolism in the blood of patients with gastrointestinal diseases treated with a pulsating magnetic field.
Autorzy: Bonikowska-Zgaińska Mirosława, Straburzyńska-Lupa Anna
Źródło: Nowiny Lek. 2002: 71 (6) s.322-327, tab., bibliogr. 38 poz., sum.
Sygnatura GBL: 310,004

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • gastroenterologia

    Typ dokumentu:
  • praca kliniczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • płeć męska
  • dzieci 13-18 r.ż.
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • dorośli 45-64 r.ż.
  • płeć żeńska

    Streszczenie polskie: Wstęp. P.p.m. wykorzystywane jest szeroko w terapii wielu chorób. Cel. Jaki wpływ wywiera p.p.m. na poziom insuliny, c-peptydu i wybrane wskaźniki przemiany węglowodanowo-tłuszczowej u leczonych osób. Metodyka. Badaniom poddano grupę 35 osób leczonych z powodu choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, z czego 20 osób stanowiło grupę badaną i 15 osób grupę kontrolną. U pacjentów z obu grup zastosowano klasyczne leczenie farmakologiczne + dietę i dodatkowo w grupi badanej magnoterapię, a w grupie kontrolnej - placebo. Dokonano oceny stężeń w surowicy: insuliny, c-peptydu, glukozy, trójglicerydów, cholesterolu i HDL-cholesterolu przed zastosowaniem p.p.m. oraz po serii 15 zabiegów w grupie badanej oraz przed i po placebo w grupie kontrolnej. Wyniki. Po zastosowaniu p.p.m. stwierdzono wzrost stężenia c-peptydu w surowicy, zwiększenie poziomu HDL-cholesterolu i wolnych kwasów tluszczowych oraz obniżenie glikemii. Wnioski. P.p.m. wywiera wływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową osób poddanych zabiegom.

    Streszczenie angielskie: Introduction. Pulsating magnetic fields are widely used in the treatment of many diseases. Purpose. To investigate the effect a pulsating magnetic field has on insulin and c-peptide levels and on the rates of carbohydrate and lipid metabolism in patients treated for gastrointestinal disease. Materials and methods. 35 patients with stomach and duodenal ulceration were divided into two groups. 20 ptients were treated every day for 15 days with a pulsed magnetic field (50 Hz, 3 mT, 15 min day). The 15 patients of the control group received simulated treatment with the same apparatus but without a magnetic field being applied. All the patients, both groups, were also treated pharmacologically. Results. Following a course of treatment with a pulsed a magnetic field it was found that the c-peptide, HDL-cholesterol and free fatty acids contents in blood were elevated and the glucose content was diminished compared to blood from patients receiving the placebo. Conclusion. Pulsating magnetic field affected some of the biochemical components in the blood of the treated patients.

    stosując format: