Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: BIAŁOKOZ-KALINOWSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Potencjalne zagrożenia zdrowotne w populacji dzieci i młodzieży wynikające z niewłaściwego korzystania z mass mediów.
Autorzy: Białokoz-Kalinowska Irena, Piotrowska-Jastrzębska Janina
Źródło: Stand. Med. Lek. Pediatr. 2002: 4 (2) s.131-132
Sygnatura GBL: 313,619

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • pediatria

    Typ dokumentu:
  • praca przeglądowa

    Wskaźnik treści:
  • ludzie


    2/2

    Tytuł oryginału: Soy isoflavones in prevention of civilization-related diseases.
    Autorzy: Mikołuć Bożena, Motkowski Radosław, Białokoz-Kalinowska Irena, Piotrowska-Jastrzębska Janina
    Źródło: Case Rep. Clin. Pract. Rev. 2002: 3 (4) s.301-305, il., bibliogr. 19 poz.
    Sygnatura GBL: 313,612

    Typ dokumentu:
  • tytuł obcojęzyczny

    Wskaźnik treści:
  • ludzie

    Streszczenie angielskie: Soy is one of a few plants in which complementary protein is present, containing 8 essential amino acids (tryptophan, phenylalanine, lysine, threonine, methionine, leucine, isoleucine, valine), which cannot be produced by the organism, but are indispensable for its proper functioning. Soy contains no cholesterol. It is a rich source of nutriceuticals, isoflavones, protease inhibitors, phytic acid, cellulose, which are capable of inactivation of carcinogens, stimulation of the immune system, and possess a number of properties which may be used in prevention of cardiovascular diseases and other civilization-related pathologies (atherosclerosis, neoplasms). The paper presents metabolism of isoflavones in the human organism, as well as the hypothese concerning molecular mechanisms of the effect of genistein, which is the most abundant isoflavoner occurring in soy. The most important effects of soy and its components on human organisms arealso discussed.

    stosując format: