Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: BŁOŃSKA-FAJFROWSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/2

Tytuł oryginału: Znane i nieznane aspekty opieki farmaceutycznej w aptece. Opieka farmaceutyczna nad pacjentem wymagającym szczególnej troski: materiały z konferencji naukowej.
Opracowanie edytorskie: Wilczok Tadeusz (Przedm.), Błońska-Fajfrowska Barbara (przedm.).
Źródło: Ann. Acad. Med. Siles. 2002 supl. 42: Znane i nieznane aspekty opieki farmaceutycznej w aptece s.I-XXXII, 1-136, bibliogr. [przy ref.] - Konferencja naukowa pt. Opieka farmaceutyczna nad pacjentem szczególnej troski Sosnowiec - Racibórz 22-23.02. 2002
Sygnatura GBL: 313,709

Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • farmacja
  • organizacja ochrony zdrowia

    Typ dokumentu:
  • praca związana ze zjazdem


    2/2

    Tytuł oryginału: Stan odżywienia oraz sposób żywienia studentek Wydziału Farmaceutycznego Śląskiej Akademii Medycznej w Sosnowcu w różnych okresach społeczno-gospodarczych.
    Tytuł angielski: Nutritional status and dietary habits in students of the Pharmaceutical Department of the Silesian Medical University in Sosnowiec in different socio-economic periods.
    Autorzy: Bogunia Mariusz, Bogunia Edyta, Kotuła Iwona, Dalewska Małgorzata, Klimacka-Nawrot Ewa, Suchecka Wanda, Błońska-Fajfrowska Barbara
    Źródło: Med. Śr. 2002: 5 (1) s.29-37, il., tab., bibliogr. 34 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 313,479

    Typ dokumentu:
  • praca epidemiologiczna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie
  • dorośli 19-44 r.ż.
  • płeć żeńska

    Temat korporatywny:
  • Śląskie

    Streszczenie polskie: Porównano jakość żywienia oraz stan odżywienia studentek Wydziału Farmaceutycznego Śląskiej Akademii Medycznej latach 1988/89 i 1998/99. Stwierdzono, że wśród badanych studentek znaczny odsetek osób (ok. 10 - 12 proc.) wykazuje niedowagę. Do najczęstszych błędów żywieniowych należy nadmierne spożywanie tłuszczów i białka zwierzęcego oraz niskie spożycie węglowodanów. Zauważono pozytywne zmiany w nawykach żywieniowych studentek w latach 1998/99 w porównaniu z modelem odżywiania w okresie gospodarki centralnie planowanej (1988/89).

    stosując format: