Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL
Zapytanie:
BŁOŃSKA-FAJFROWSKA
Liczba odnalezionych rekordów:
2
Przejście do opcji zmiany formatu
|
Wyświetlenie wyników w wersji do druku
1/2
Tytuł oryginału:
Znane i nieznane aspekty opieki farmaceutycznej w aptece. Opieka farmaceutyczna nad pacjentem wymagającym szczególnej troski: materiały z konferencji naukowej.
Opracowanie edytorskie:
Wilczok Tadeusz (Przedm.), Błońska-Fajfrowska Barbara (przedm.).
Źródło:
Ann. Acad. Med. Siles. 2002 supl. 42: Znane i nieznane aspekty opieki farmaceutycznej w aptece s.I-XXXII, 1-136, bibliogr. [przy ref.] - Konferencja naukowa pt. Opieka farmaceutyczna nad pacjentem szczególnej troski Sosnowiec - Racibórz 22-23.02. 2002
Sygnatura GBL:
313,709
Hasła klasyfikacyjne GBL:
farmacja
organizacja ochrony zdrowia
Typ dokumentu:
praca związana ze zjazdem
2/2
Tytuł oryginału:
Stan odżywienia oraz sposób żywienia studentek Wydziału Farmaceutycznego Śląskiej Akademii Medycznej w Sosnowcu w różnych okresach społeczno-gospodarczych.
Tytuł angielski:
Nutritional status and dietary habits in students of the Pharmaceutical Department of the Silesian Medical University in Sosnowiec in different socio-economic periods.
Autorzy:
Bogunia
Mariusz,
Bogunia
Edyta,
Kotuła
Iwona,
Dalewska
Małgorzata,
Klimacka-Nawrot
Ewa,
Suchecka
Wanda,
Błońska-Fajfrowska
Barbara
Źródło:
Med. Śr. 2002: 5 (1) s.29-37, il., tab., bibliogr. 34 poz., sum.
Sygnatura GBL:
313,479
Typ dokumentu:
praca epidemiologiczna
Wskaźnik treści:
ludzie
dorośli 19-44 r.ż.
płeć żeńska
Temat korporatywny:
Śląskie
Streszczenie polskie:
Porównano jakość żywienia oraz stan odżywienia studentek Wydziału Farmaceutycznego Śląskiej Akademii Medycznej latach 1988/89 i 1998/99. Stwierdzono, że wśród badanych studentek znaczny odsetek osób (ok. 10 - 12 proc.) wykazuje niedowagę. Do najczęstszych błędów żywieniowych należy nadmierne spożywanie tłuszczów i białka zwierzęcego oraz niskie spożycie węglowodanów. Zauważono pozytywne zmiany w nawykach żywieniowych studentek w latach 1998/99 w porównaniu z modelem odżywiania w okresie gospodarki centralnie planowanej (1988/89).
stosując format:
z abstraktem i deskryptorami
z abstraktem
z deskryptorami
skrócony