Wynik wyszukiwania w bazie Polska Bibliografia Lekarska GBL

Zapytanie: DANIEWSKI
Liczba odnalezionych rekordów: 4



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetlenie wyników w wersji do druku

1/4

Tytuł oryginału: Ocena składu kwasów tłuszczowych w margarynach rynkowych z lat 1996-2000.
Tytuł angielski: Assessment of fatty acids content in margarines available on Polish market in the years 1996-2000.
Autorzy: Daniewski Marek, Jacórzyński Bohdan, Mielniczuk Eugenia, Balas Jarosław, Filipek Agnieszka, Pawlicka Małgorzata, Domina Piotr
Źródło: Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (1) s.59-64, tab., bibliogr. 37 poz., sum.
Sygnatura GBL: 301,906

Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: Określono skład kwasów tłuszczowych w margarynach występujących na rynku w latach 1996-2000. Przebadano 56 próbek margaryn niskotłuszczowych, 40 margaryn pełnotłuszczowych miękkich oraz 78 próbek margaryn twardych, pochodzących od kilkunastu różnych producentów. Stwierdzono bardzo duży rozrzut zawartości poszczególnych grup kwasów tłuszczowych: nasyconych, monoenowych, polienowych i izomerów trans w badanym materiale. Zdecydowaną przewagą "pozytywnych" kwasów tłuszczowych nienasyconych nad nasyconymi oraz znakomity udział izomerów trans wykazywały margaryny niskotłuszczowe miękkie.

    Streszczenie angielskie: Fatty acids content in margarines from Polish market in the years 1996-2000 was investigated 56 samples of low fat, 40 normal fat and 78 stick were examined derived from different procedures. Considrable differences in amount of particular groups of fatty acids were observed during investigation period i.e. saturated, monounsaturated, polyunsaturated and trans isomers in the same type of margarines. The low fat soft type of margarines showed the most desirable from nutritional point of view fatty acids content - such as low level of saturated acids as well as absence of trans isomers.


    2/4

    Tytuł oryginału: Oznaczanie ośmiu mikotoksyn z grupy trichotecenów metodą GCMSMS.
    Tytuł angielski: Determination of eight trichothecene mycotoxins using method GCMSMS. P. 1: Elaboration of conditions of MS/MS.
    Autorzy: Filipek Agnieszka, Daniewski Marek, Bal Karol
    Źródło: Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (2) s.125-133, tab., bibliogr. 16 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 301,906

    Hasła klasyfikacyjne GBL:
  • mikrobiologia

    Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: W pracy zatosowano technikę MS/MS do oznaczania ośmiu mikotoksyn z grupy trichotecenów stosując chromatograf gazowy sprzężony ze spektrometrem mas firmy Finnigan Mat typ GCQ. Opisano optymalne warunki analizy kolizyjnie indukowanej dysocjacji (CID) i wybrano najlepsze pary jonów (jon pierwotny i jon potomny) dla wszystkich analizowanych toksyn.

    Streszczenie angielskie: Trichothecene mycotoxins are commonly distributed in cereals in the world. Rapid and accurate methods for the determination of these toxins are required to prevent the intoxication of human and to contribute to the supply of safe foods and feed. MSMS mode was applied for identification of eight trichothecene mycotoxins with Finnigan/Mat GCQ GC/MS system. We describe here optimal parameters of CID and to obtain best pairs of ions (precursor ions and daughter ions) for all analysed toxins.


    3/4

    Tytuł oryginału: Charakterystyka składu kwasów tłuszczowych wybranych tłuszczów spożywczych do smarowania pieczywa.
    Tytuł angielski: Fatty acid contents of various spreads.
    Autorzy: Daniewski Marek, Jacórzyński Bohdan, Mielniczuk Eugenia, Filipek Agnieszka, Balas Jarosław, Pawlicka Małgorzata
    Źródło: Bromatol. Chem. Toksykol. 2002: 35 (2) s.113-119, il., bibliogr. 7 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 305,377

    Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Streszczenie polskie: Przebadano skład kwasów tłuszczowych w 31 próbkach wybranych tłuszczów spożywczych, stosowanych do smarowania pieczywa: margarynach kubkowych nisko- i pełnotłuszczowych, tłuszczach mieszanych i maśle, zakupionych na rynku warszawskim w latach 2000-2001 i pochodzących od 12 producentów. Stwierdzono duże zróżnicowanie ilościowe poszczególnych grup kwasów tłuszczowych w badanych tłuszczach. Masło w porównaniu do margaryn i tłuszczów mieszanych odznacza się niższą zawartością kwasów polienowych oraz zawiera więcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Obecność izomerów trans w badanych próbkach tłuszczów była bardzo zróżnicowana - od 0 do 19 g/100 g tłuszczu.

    Streszczenie angielskie: Thirty one samples of various spreads were examined, including reduced and full fat soft margarines, mixed fats and butter purchased in the Polish market in 2000-2001. Large differences were detected in fatty acid content between the examined samples of different groups of spreads. The content of polyunsaturated fatty acids was found to be lower, and that of saturated fatty acids higher in the butter than in the soft margarines and mixed fats. The levels of trans isomers in the tested samples varied considerably, from 0 to 19 g/100 g fat.


    4/4

    Tytuł oryginału: Zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych wybranych rynkowych produktów przekąskowych (orzechy, nasiona).
    Tytuł angielski: The fat and fatty acids content in selected snacks products (nuts, seeds).
    Autorzy: Daniewski Marek, Balas Jarosław, Pawlicka Małgorzata, Filipek Agnieszka, Mielniczuk Eugenia, Jacórzyński Bohdan
    Źródło: Rocz. Państ. Zakł. Hig. 2002: 53 (3) s.237-241, il., bibliogr. 7 poz., sum.
    Sygnatura GBL: 301,906

    Typ dokumentu:
  • praca doświadczalna

    Wskaźnik treści:
  • ludzie

    Streszczenie polskie: Określono zawartość tłuszczu oraz skład kwasów tłuszczowych w 13 wybranych produktach przekąskowych (orzechy, nasiona), dostępnych na rynku warszawskim w latach 2000-2001. Stwierdzono, że badane orzechy i nasdiona odznaczają się zawartością tłuszczu w granicach od 41 do 68 proc. Tłuszcz ten bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Wyjątek stanowiły wiórki kokosowe, w których tłuszczu dominowały kwasy nasycone.

    stosując format: